Zorgen om droogte op de paarse heide: 'Dit heeft absoluut te maken met klimaatverandering'

© Flickr / Marco Derksen
Provincie Utrecht - De Utrechtse heidelandschappen zijn weer in volle bloei. Heidegebieden zoals op landgoed Heidestein in Driebergen-Rijsenburg laten dit seizoen opnieuw een prachtig paars kleurenpalet zien. Op het eerste oog lijkt er niets aan de hand, maar bezoekers die goed kijken zien tussen de paarse heide ook bruine plekken. Natuurbeheerders waarschuwen voor het veranderende natuurlandschap en maken zich grote zorgen vanwege de steeds warmere temperaturen in de zomer.
Zorgen om droogte op de paarse heide: 'Dit heeft absoluut te maken met klimaatverandering'
Boswachter Jacqueline van Dam legt uit dat de minder mooie plekken worden veroorzaakt door twee dingen: de droogte en het heidehaantje. De laatstgenoemde boosdoener is een bruingeel insect, waarvan de larven de heideplantjes kaal eten. "En dan komt de droogte daar bovenop", vertelt ze. "Heide kan op zich tegen droge en schrale grond, maar vocht is ook ontzettend belangrijk."
Een jaar geleden was het voor de heide een 'fantastisch jaar', omdat het toen een natte zomer was. "Nu ziet het er niet zo fraai uit die bruine delen, maar heide kan goed uitzaaien, dus zodra het weer regent kan de heide zich goed herstellen", legt de boswachter uit. Toch moeten we niet de andere kant opkijken, vindt ze. "Droogte treft natuurlijk niet alleen de heide, maar de hele natuur. En het lijkt erop dat de droogte alleen nog maar toe gaat nemen, want er komt binnenkort weer een warme periode aan."

Zichtbare droogte

Bezoekers die van de rust, ruimte en natuur willen genieten, valt ook op dat het droog is. "Dan zie ik bijvoorbeeld dode bomen en vraag ik me af of dat wel klopt", reageert een wandelaar. Jacqueline herkent het beeld van de bezoeker. "Dit heeft absoluut te maken met klimaatverandering. Droogte is de grootste vijand van de natuur. Samen met stikstof."
Terecht dus dat het wordt aangepakt, vindt de boswachter. "Als de natuur verdwijnt, dan verdwijnt ook een stukje beleving, terwijl mensen juist de natuur en de biodiversiteit nodig hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.