Windpark Goyerbrug moet er toch komen, college Houten ziet geen realistisch alternatief

© RTV Utrecht
Houten - Als het aan het Houtense college van burgemeester en wethouders ligt, komt windpark Goyerbrug er toch. De plannen daarvoor werden vorig jaar door de Raad van State afgeschoten, omdat er niet goed was gekeken naar het effect van het windpark op de directe omgeving. De gemeente besloot daarop de plannen te heroverwegen en te gaan kijken of er een vergelijkbaar alternatief is. Dat is volgens het college echter niet gevonden, en dus moet het windpark er alsnog komen.
Tegenstanders van de windmolens waren destijds opgelucht dat de aanvraag ongeldig werd verklaard door de Raad van State. Daardoor kwamen de windturbines van 241 meter hoog in ieder geval voorlopig niet bij de Goyerbrug te staan.
Het windpark was daarmee echter niet volledig van de baan, want de gemeente kon een nieuwe aanvraag doen voor windmolens op dezelfde plek. Die aanvraag heeft het college gisteravond in gang gezet, door een informatiebrief naar de gemeenteraad te sturen.

Mogelijke alternatieven

In die brief zijn een aantal mogelijke alternatieven door het college opgesomd. Zo zijn er in Houten andere locaties, waar in totaal ruimte is voor zestien windmolens. Dat zijn er een stuk meer dan de vier die nu op Goyerbrug moeten komen, maar deze locaties op korte termijn ombouwen tot windpark, is volgens het college niet mogelijk. Hiervoor moet eerst beleid worden ontwikkeld, waardoor vergunningsverlening voor 2025 niet mogelijk is.
Een andere mogelijkheid die is onderzocht, is het windpark vervangen voor 55 hectare aan extra zonnevelden. Deze leveren weliswaar veel stroom als de zon schijnt, maar dat vergt ook veel capaciteit van het elektriciteitsnet. Op andere tijdstippen is dat dan weer precies andersom. Dit zou de toch al bestaande onbalans van het elektriciteitsnet nog eens verder vergroten.
Een laatste alternatief is het vervangen van het windpark door mini-windturbines. Daarvoor zijn zo'n 2400 van die turbines nodig en is aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Maar net als bij de twee andere alternatieven, is ook hier het verlenen van een vergunning voor 2025 niet haalbaar. Daardoor is er volgens het college geen realistisch alternatief voor het windpark.

Bal ligt bij gemeenteraad

De gemeenteraad moet zich nu gaan buigen over het voornemen van de burgemeester en wethouders. Daarvoor moet de raad een zogenoemde 'verklaring van geen bedenking' afgeven, waarmee het instemt met de omgevingsvergunning. Als dat gebeurt, kan de nieuwe vergunning volgens het college uiterlijk in december worden verleend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.