Natuur conflicteert steeds vaker met woningbouw , maar 'we moeten ook ergens wonen'

© RTV Utrecht
IJsselstein - Nederlanders hielden al van ruimte en natuur en sinds de eerste coronagolf is de behoefte aan 'buiten' zijn alleen maar gegroeid. 84 procent van de Nederlanders gaf vorig jaar aan het belangrijk te vinden in de buurt van voldoende groen te wonen (bron: Vogelbescherming 2021). Nóg meer mensen - 9 op de 10 - gaven in dat onderzoek aan dat ze de natuur graag zien uitbreiden.
Carel vraagt zich af of IJsselstein een groeigemeente moet worden.
Carel vraagt zich af of IJsselstein een groeigemeente moet worden. © RTV Utrecht
Carel en Mirjam Bijlenga uit IJsselstein zien veel van die 'buitenmensen' langs komen in hun Rustpunt Lage Linde. Veel fietsers en wandelaars stoppen er voor een kop koffie en zelfgemaakte taart en om even te genieten van het weidse uitzicht over de Enge IJssel en de Lopikerwaard. Zelf vielen ze jaren geleden ook voor de rust en het uitzicht. Carel: "Je woont hier helemaal buiten, maar zíet de contouren van ons stadje, dus je bent ook weer zo in de drukte als je dat wilt".
Loopt de Kromme IJssel straks door een nieuwbouwwijk?

Het programma 'Margreet' vaart deze weken over kleine Utrechtse riviertjes. Margreet praat met passanten en bewoners over de geneugten en zorgen van wonen langs het water. Hoe is het bijvoorbeeld om met duizenden nieuwe buren een wijk op te bouwen? Kan er in de toekomst nog wel 'geboerd' worden in Natura 2000-gebieden? En is er in onze provincie voldoende ruimte voor recreatie?

Margreet op de Kromme - of Enge - IJssel.
Margreet op de Kromme - of Enge - IJssel. © RTV Utrecht
Of Carel en Mirjam zo rustig blijven wonen als ze al bijna 20 jaar doen, is lang niet zeker. Bijlenga legt uit dat er nieuwbouwplannen zijn in dit rustige stukje. "Het is nog in de onderzoeksfase, maar het college lijkt wel oren te hebben naar woningbouw in het Kromme IJsselgebied. Ook wordt er gesproken over een grote recreatieplas. Dat lijkt me doodzonde, want dit is kwetsbaar gebied dat er al eeuwen zo bij ligt en daardoor ook cultuurhistorische waarde heeft".
Veel voorbijgangers delen de zorgen over de nieuwbouwplannen in het gebied. Twee IJsselsteinse zussen kunnen er niet over uit: "Dit kun je je toch niet voorstellen? Wat moeten érgens wonen, maar toch niet in de Lopikerwaard?!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.