GGD verwacht lagere vaccinatiebereidheid bij nieuwe prikronde

© RTV Utrecht / Peter Huting
Provincie Utrecht - De GGD regio Utrecht verwacht dat het niet storm zal lopen bij de nieuwe vaccinatiecampagne tegen corona die eraan zit te komen. "We verwachten lagere aantallen dan we hadden bij de basis- en boostercampagnes", zegt arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran van de GGD.
Het gevoel van urgentie was tijdens de vorige prikrondes hoger denkt de GGD, omdat toen het land in lockdown was en de besmettingscijfers en ziekenhuisopnamen een stuk hoger waren. Ook hadden mensen toen nog een coronapas nodig om een café of restaurant binnen te komen. Doordat corona prominenter aanwezig was, was ook de vaccinatiebereidheid hoger. "Dat is nu wel ander. Je merkt daardoor dat mensen zich afvragen of een nieuwe prik wel nodig is", schetst Hintaran de huidige situatie.
Daarnaast wordt de huidige omikronvariant ook als milder gezien door veel mensen, waardoor ze minder noodzaak voelen voor een vaccin. Dat het milder is, is volgens de arts slechts ten dele waar. "Het klopt inderdaad dat het minder vaak leidt tot ernstige ziekte", legt zij uit. "Maar we moeten daarbij niet vergeten dat in de tijd dat deze variant rondging, een hoop mensen al waren gevaccineerd. Dat geeft een vertekend beeld, waardoor het milder lijkt dan het eigenlijk is."

Antistoffen naar oude niveau

De antistoffen van die vorige prikken zijn inmiddels echter weer flink afgenomen. En dus is een nieuwe booster volgens Hintaran een goed plan. Vooral voor oudere mensen, bij wie antistoffen sneller worden afgebroken. "Bij hen is het eigenlijk na drie maanden alweer op een te laag niveau." Dat betekent volgens de arts niet dat mensen helemaal onbeschermd rondlopen, maar ideaal is het niet. "Je bent nog wel enigszins beschermd tegen ernstige ziekte, maar wel minder dan eerst. En we willen dat zo optimaal mogelijk houden."
Mindere vaccinatiebereidheid staat overigens niet gelijk aan lege vaccinatiestraten. Hintaran merkt dat er nog genoeg mensen zijn die graag om een nieuwe prik komen. "Dat zien we nu al op de GGD-locaties." Bovendien leiden meer coronagevallen om mensen heen er volgens haar vaak toe dat mensen sneller de urgentie van een nieuwe vaccinatie gaan inzien. "En in het najaar verwachten we weer een besmettingspiek. Misschien motiveert dat mensen om toch te komen."

Omikron-vaccin

Het is de bedoeling dat bij de nieuwe vaccinatiecampagne aangepaste versies van het vaccin worden gebruikt. Deze zouden beter moeten beschermen tegen de omikronvariant. Maar volgens Hintaran is het onzeker of dit nieuwe vaccin ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. "Er zijn wel genoeg doses, maar het moet nog worden goedgekeurd. Daar wachten we met zijn allen op."
Nieuw vaccin of niet, de GGD is in ieder geval van plan weer op te starten in september. "Met welk vaccin horen ook wij dan pas. Maar we zijn er in ieder geval klaar voor", vertelt Hintaran.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.