Dierenartsen roepen op: 'Koop geen kortsnuiten, ze zijn bijna nooit pijnvrij'

Houten - Ze zien er wel schattig uit met hun platte neusjes, maar gezond zijn de meeste mopshonden en bulldogs niet. Dierenartsen roepen daarom collectief op: koop die kortsnuitige honden alsjeblieft niet meer. "Ik zie zo vaak uitgeputte honden op mijn behandeltafel, dat gun je geen enkel beestje."
Na kort getyp op haar computer laat dierenarts Mirthe Roerdink een foto zien. "Kijk", zegt ze. "Dít is een schedel van een mopshond, en dít is er eentje van een hond met een lange snuit." Het verschil is direct duidelijk, ziet ze aan de grote overbeet van de mopshond. "Die kortsnuitjes zijn zo doorgefokt, dat hun schedel in feite te klein is voor wat er in zit. En dat zorgt ervoor dat ze eigenlijk vrijwel nooit pijnvrij zijn."
'Honden met lange snuit zijn veel gelukkiger dan die met een korte'

Fokken verboden

Vanaf vandaag is de campagne 'Koop geen kortsnuit' gestart. Dierenwelzijnsorganisaties en veel dierenartsen steunen de actie. Want hoewel het fokken van de honden met korte snuit op Nederlandse bodem verboden is, mag je nog wél zo'n hond in het buitenland kopen en verkopen.
En dat is nog steeds een probleem, zegt Mirthe, arts bij dierenkliniek Nieuw Houten. “Het is gewoon zielig voor die honden. Ze hebben last van hun ademhaling en maken daardoor een soort snurkend geluid. Maar ze hebben bijvoorbeeld ook constante hoofdpijn omdat hun schedel zo klein is. Alles is te klein voor het koppie."
Dierenarts Mirthe Roerdink hoopt dat toekomstige baasjes nadenken over welke hond ze nemen
Dierenarts Mirthe Roerdink hoopt dat toekomstige baasjes nadenken over welke hond ze nemen © RTV Utrecht

Meer bewegingsruimte

Als je naar een viervoeter met een lange snuit kijkt, zegt ze, merk je dat die veel blijer ogen. "Die hebben ook daadwerkelijk meer bewegingsruimte in hun eigen lijf. En doordat ze geen gezondheidsbeperkingen hebben, zie je ook dat zij meer dingen doen die normaal zijn voor een hond. Voor een labrador is het veel gemakkelijker om een groot rondje te lopen dan voor een mopshond, terwijl dat heel natuurlijk gedrag zou moeten zijn."
Waarom baasjes dan tóch nog voor een bulldog vallen? Mirthe denkt het wel te weten. "Ze zijn natuurlijk hartstikke schattig, dat zien wij in de praktijk ook. En ik snap dat je verslingerd kan zijn aan een bepaald soort, dat ben ik ook. Maar je moet wel beseffen wat je zo'n beestje aandoet. Zo lang mensen deze doorgefokte dieren aankopen, houden we ook de leventjes vol pijn in stand."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.