Blijvende droogte dwingt waterschap Vallei en Veluwe tot forse aanvullende maatregelen

© Ab Donker
Veenendaal - Het waterschap Vallei en Veluwe heeft door de aanhoudende droogte besloten drie extra maatregelen te nemen. Volgens heemraad Henk Veldhuizen zijn ze "uniek en onvermijdelijk".
Alle maatregelen gaan in vanaf aanstaande vrijdag, 26 augustus. De eerste heeft te maken met het onttrekken van oppervlaktewater. Het verbod daarop wordt uitgebreid met het inlaatgebied Valleikanaal - tussen Rhenen en Amersfoort. Ten tweede is het verboden om overdag te sproeien met grondwater, dat mag alleen nog tussen 22.00 en 07.00 uur.

Ernst van de situatie

De derde maatregel heeft een uniek karakter: voor een zone van tweehonderd meter rondom kwetsbare beeklopen met waardevolle natuur geldt een verbod op het onttrekken van grondwater. Volgens heemraad Veldhuizen is hierbij sprake van een unieke situatie. "Zo'n verbod is voor ons de eerste keer. Dat geeft de ernst van de situatie goed aan."
Veldhuizen ziet de grondwaterstanden door de extreme droogte hard dalen en de grondwatervoorraad slinken. "Uitbreiding van de maatregelen is daarom onvermijdelijk. Deze maatregelen zijn nodig om onomkeerbare schade aan natuur te voorkomen en de disbalans in de grondwatervoorraad te verminderen."
Tot wanneer de maatregelen gelden? Veldhuizen is duidelijk: "Tot de situatie hersteld is. En dat kan als het voldoende gaat regenen. Maar als we kijken naar de weersvoorspelling voor de komende drie à vier weken dan is daarvan nauwelijks sprake. Juist daarom stellen we deze verboden nu al in."

Lokaal probleem

Andere waterschappen in de provincie laten weten dat ze soortgelijke extra maatregelen in Utrecht niet hoeven te nemen. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat weten in een gunstere positie te zitten dan het waterschap Vallei en Veluwe. "Wij kunnen vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek nog wel een tijd water inlaten in ons gebied."
Bij Waterschap Rivierenland en waterschap Amstel, Gooi en Vecht is een onttrekkingsverbod in het provinciegebied ook niet nodig. Wel wordt overal gecontroleerd of op alle plekken voldoende water wordt aangevoerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.