Enige basisschool in Hekendorp tóch nu al dicht: 'Verdrietig, maar we moeten verder’

© RTV Utrecht
Hekendorp/Hekendorp - In het voorjaar had een groepje ouders uit Hekendorp nog de hoop dat OBS Goejanverwelle dit jaar open zou blijven, maar de school is nu toch echt definitief dicht. Het bleek te moeilijk om een docent te vinden die een gemengde klas les kon geven, tot grote teleurstelling van de ouders.
Enige basisschool in Hekendorp nu al dicht
De lesbanken zijn leeg en er rennen geen kinderen meer door de hal. Slechts een aantal medewerkers en ouders lopen door de kleine school om de boel leeg te halen. Een deel van de inboedel gaat naar verenigingen in Hekendorp en ook andere scholen van de stichting kunnen beroep doen op de spullen. Wat overblijft gaat naar goede doelen.

‘Het beste ervan maken’

Een ouder is druk bezig met het uitzoeken van een grote kast. Er zitten gele veiligheidshesjes in, wat versiering voor sinterklaas, spelletjes voor de kinderen, grote blokken hout. Ook haar kinderen zaten op de school. Dat de school nu dichtging was een teleurstelling, vertelt ze. “Maar de situatie is wat het is en we moeten er maar het beste van maken.”
Dat gevoel heeft ook Patty Peek die haar dochter Maud op de school had zitten. In het voorjaar stond ze voor de keuze of ze Maud, die nu in groep acht zit, nog een jaar op de Goejanverwelle zou houden of dat ze haar dochter toch al naar een andere school wilde sturen. Ze neigde sterk naar de eerste optie.

Geen personeel te vinden

Een paar maanden later is de keuze al automatisch voor Patty en Maud gemaakt want er blijkt geen geschikte docent te zijn. En ook de docenten die er vorig jaar nog lesgaven, wilden dat dit jaar niet meer doen, zegt Liesbeth Augustijn van Stichting Onderwijs Primair, die het onderwijs verzorgt op de school. “Ouders hebben niet alleen hun kind uit groep acht aangemeld maar ook hun broertje of zusje uit groep vijf os zes. Dat is voor een docent een heel moeilijke opgave.”
Op de vacature die de stichting voor de zomer uitzette was wel wat respons maar niet voldoende, legt Augustijn uit. “We wierven voor twee collega’s op parttimebasis en een onderwijsassistent. Die onderwijsassistent lukte nog wel maar een leerkracht die dit ook kan, dat bleef uit.”
Dat er geen geschikte kandidaten waren, kwam ook door de krappe arbeidsmarkt, legt ze uit. “Het is voor onderwijspersoneel heel makkelijk om aan een plek te komen waar je het maximale uit jezelf kan halen. Deze leerkrachten hebben een andere keuze gemaakt omdat ze het een heel lastige zet vonden om aan zoveel leerlingen van verschillende leeftijden les te geven.”
Zonder docent is de voor ouders toch nog vroegtijdige sluiting van de school onvermijdelijk. Na deze zomer zouden er 29 leerlingen op school zitten, waarvan het grotere deel in de hogere klassen. Twee onderzoeken, waaronder een van de gemeente Oudewater, wezen uit dat de school geen toekomstperspectief meer heeft.

Rust in de tent, hoewel er nog zorgen zijn

Maud heeft een plekje gevonden op een school in Driebruggen, een paar kilometer verderop. Alle andere kinderen zijn ook ondergebracht in omliggende dorpen. Het is even wennen maar volgens moeder Patty zijn de eerste dagen deze week goed gegaan. De ouders hebben zich bij het besluit neergelegd en willen weer rust in de tent, al is het maar voor de kinderen.
Het enige dat nog knaagt is het verlies van het sociale aspect van OBS Goejanverwelle. Op het schoolplein hoorden de ouders precies wat er in Hekendorp, een dorp met ruim zevenhonderd inwoners, speelt. Het plein droeg bij aan de saamhorigheid binnen het dorp.
En met het verdwijnen van een basisschool groeit ook de angst dat gezinnen met jonge kinderen uit Hekendorp verdwijnen of er helemaal niet komen wonen. De Hekendorper zal de handen uit de mouwen moeten steken om het dorp aantrekkelijk te houden. Verenigingen beramen zich al op acties die dat moeten realiseren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.