Steeds meer herriemakende meeuwen in Utrecht: 'Veel mensen zitten aan de slaappillen'

© ANP
Provincie Utrecht - Utrecht krijgt steeds meer meeuwen in de stad. Vroeger leefden de vogels bijna alleen in kustgebieden, tegenwoordig trekken ze landinwaarts. Dat zorgt zeker in stedelijk gebied voor geluidsoverlast. "Ik ken wanhopige mensen die me tot huilens toe vertellen dat ze niet meer slapen."
Waar een merel in de vroege ochtend schattige deuntjes fluit, krijst een meeuw met gemak een heel huizenblok wakker. "Zeker in de Randstad zitten veel mensen op doktersrecept aan de slaappillen", zegt Roland-Jan Buijs. Hij is ecoloog en deed geluidsmetingen in Den Haag. Op iemands gevel was 65 decibel gemeten. "Als dat geluidsniveau van een autoweg was gekomen had de provincie een geluidswal moeten aanleggen. Dus het is echt wel een dingetje."

Luidruchtige meeuwenseks

De Utrechtse Marije kan erover meepraten. Ze woont in de buurt Buiten Wittevrouwen en heeft al enkele maanden last van meeuwen. Het begon met luidruchtige seks op het dak naast haar raam. Toen de jonkies waren geboren werd de geluidsoverlast nog heftiger. "Ze schreeuwden om hun jongen te beschermen, en het leren vliegen ging ook niet bepaald geluidloos." Reden voor Marije om met oordoppen in te gaan slapen.
Precieze cijfers over de toename van het aantal meeuwen in Utrecht zijn er niet. Maar de gemeente zegt wel dat er steeds meer meldingen binnenkomen. En de vogels trekken niet alleen naar de stad. "Ook in Houten en Amerongen zitten ze", zegt Buijs. "En in Woerden, op het dak van transportbedrijf Snel, naast het distributiecentrum van Jumbo."
Marije uit Utrecht maakte een filmpje van de meeuwen op het dak van Wijn & Stael Advocaten:

Waarom trekken de meeuwen landinwaarts?

Had je 20 jaar geleden voorspeld dat meeuwen de kust inruilen voor het binnenland, dan had Buijs je voor gek verklaard. Toch gebeurt het. En daar zijn volgens de ecoloog twee redenen voor. Ten eerste leven in de kustgebieden steeds meer vossen, en die eten meeuwen op. Ten tweede kunnen meeuwen steeds minder eten halen bij vissersboten. "Zo'n viskotter was vroeger een soort Febo voor meeuwen. Maar de vissersvloot neemt af." Bovendien zijn er nieuwe regels die maken dat vissers hun overtollige vangst niet meer mogen teruggooien in zee. Dat was qua voedsel een goudmijn voor meeuwen.
Mensen denken: het zijn schijtende pleurisbeesten. Maar ze zijn ook heel slim.
Ecoloog Roland-Jan Buijs
Buijs beaamt de overlast die meeuwen kunnen veroorzaken. Toch vindt hij de vogel heel interessant. "Mensen denken: het zijn schijtende pleurisbeesten. Maar ze zijn ook heel slim." Met regelmaat plaatst Buijs zendertjes om te poten van meeuwen, en dat leidt tot fascinerende inzichten.

Meeuw pendelt tussen Zeeland en Utrecht

Zo leggen sommige meeuwen afstanden af waar menig forens van zou schrikken. "Er leeft een meeuw bij Neeltje Jans (Zeeland, red.) en die vliegt iédere dag op en neer naar afvalverwerker Renewi in Lage Weide, Utrecht dus. Daar kan hij makkelijk aan eten komen. De Noordzee is op steenworp afstand, maar daar moet hij concurrentie aangaan met andere meeuwen."
De meeuwen trekken steeds oostelijker. Buijs ziet ze met regelmaat in grote steden als Den Bosch, Almere en Alkmaar. Maar ook in Arnhem en zelfs in de buurt van de Duitse stad Düsseldorf. Veel gemeentes bellen Buijs en zijn ecologencollega's op om te vragen hoe ze de meeuwenoverlast tegen kunnen gaan. Maar eenvoudige pasklare oplossingen zijn er niet.
Let maar eens op als je langs McDonald's of de KFC rijdt. Er is altijd wel iemand die z'n bakje met chickenwings uit het raam gooit.
Ecoloog Roland-Jan Buijs
Bovendien is de meeuw een beschermde diersoort, benadrukt ook een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "We beschouwen ze niet als plaagdieren, onder meer omdat ze geen schade in huis aanbrengen." Sommige mensen gaan voor eigen rechter spelen, ziet ook Buijs. "Ze maken hun eieren kapot. Maar dat mag dus niet."
Meeuwen zijn net mensen, zegt Buijs. Bijvoorbeeld omdat ze enorm van junkfood houden. "Let maar eens op als je langs McDonald's of de KFC rijdt: ze weten wat daar te halen is en zitten dus massaal op lantaarnpalen te wachten. Er is altijd wel iemand die z'n bakje met chickenwings uit het raam gooit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.