Verdachte van steekincident bij massale vechtpartij Maarssen: 'Ik stak uit noodweer met sleutel'

© Uppel Media
Maarssen - "Ik was omsingeld en had geen mes, maar ik stak met een sleutel." Dat verklaarde een 19-jarige jongen uit Maarssen over de massale vechtpartij in zijn woonplaats, waarbij hij vorig jaar een 27-jarige Nieuwegeiner had gestoken. Volgens de officier van justitie had de steek fataal kunnen zijn en is de Maarssenaar schuldig aan poging tot doodslag.
De jongeman moest zich vandaag verantwoorden in de Utrechtse rechtbank. Het Openbaar Ministerie eist anderhalf jaar jeugddetentie tegen hem. Daarvan is een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook zou hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 6000 euro moeten betalen.

Geen harmonie op Harmonieplein

Eerder waren er op maandag 2 augustus al klappen gevallen bij een confrontatie tussen de groep van de verdachte en een andere groep uit Maarssen. Toen de verdachte en zijn vrienden 's avonds rondhingen op het Harmonieplein, werden ze plotseling belaagd door zo'n vijftien mannen uit de andere groep.
Op een filmpje dat iemand met zijn mobiele telefoon van de vechtpartij maakte, is te zien dat de aanvallers er gelijk op los beginnen te slaan. Een vriend van de verdachte werd door meerdere mannen geslagen. Op de beelden is te zien dat de Nieuwegeiner die later werd gestoken, ook klappen uitdeelde.

Geluk gehad

Meerdere getuigen zeggen dat ze gezien hebben dat de verdachte een mes uit zijn broekzak haalde en op de Nieuwegeiner afliep. Op het filmpje is te zien dat de jongen eerst een klap krijgt en vervolgens met iets in zijn handen uithaalt en de Nieuwegeiner vlak onder zijn ribben raakt.
Die had pas later in de gaten dat hij gewond was. Hij rende bloedend een terras op en werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens het hechten van de wond kreeg hij te horen dat hij heel veel geluk had gehad. Op de plek waar hij werd gestoken liggen belangrijke organen en bloedvaten.

Geen mes gevonden

De jongen uit Maarssen zegt dat hij omsingeld was en uit zelfverdediging heeft gestoken toen de andere man op hem af kwam stormen. Omdat hij bang was, zou hij zijn sleutelbos in zijn hand hebben genomen en daarmee hebben uitgehaald. Daarna rende hij weg en sprong hij bij een van zijn vrienden op de scooter. Later op de avond werd hij aangehouden.
De rechtbank vroeg zich af of een gewone sleutel scherp genoeg is om een steekwond te veroorzaken. De sleutelbos is kennelijk door de politie in beslaggenomen en weer teruggegeven, maar er is niet onderzocht of er bloed van het slachtoffer op zat. De politie heeft na het steekincident geen mes gevonden.
De verdachte had weliswaar een foto van een mes op zijn telefoon, maar hij hij ontkent dat dat van hem was. Volgens de officier van justitie past de vorm van dat mes op zich wel bij de vorm van de steekwond.

Noodweer

De advocaat van de Maarssenaar vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij spreken, omdat hij uit noodweer zou hebben gehandeld. Met de punt van een sleutel zou je ook geen fatale steekwond kunnen toebrengen. Of dat de rechtbank die mening deelt, is allesbehalve zeker.
De rechters bekeken tijdens de zitting de beelden van de vechtpartij en leken van mening dat de verdachte niet direct werd bedreigd. Hij stond aan de rand van de vechtpartij en had ook weg kunnen lopen. In plaats daarvan haalde hij iets uit zijn zak en leek hij doelbewust op de Nieuwegeiner af te lopen.
Op woensdag 7 september doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.