Gerard en zoon Rune doen mee aan WK Super Mario Kart: 'Rune kreeg zelfs vrij van school'

© Eigen foto
Ameide - Gerard Roodhorst en zijn zoon Rune uit Ameide deden vandaag mee aan het WK Super Mario Kart in Alphen aan den Rijn. Het duo streed los van elkaar tijdens het wereldkampioenschap. Ze wonnen niet, maar na de top-12 ronde eindigde Gerard wel als de beste Nederlander.
In totaal zijn er bij het kampioenschap veertig deelnemers uit verschillende landen. "We speelden tegen mensen uit Japan, Australië, Brazilië, Frankrijk en Duitsland", vertelt Gerard. "Je speelt dan tegen een andere deelnemer en zit samen achter een tv. Dat betekent dus dat er in het begin twintig schermen in de zaal staan."

Vrij van school

Normaal gesproken vallen deze wereldkampioenschappen altijd in onze zomervakantie, maar scholen in de Midden-Nederland kregen dit jaar eerder vakantie, waardoor het WK nu in de eerste schoolweek valt. "Toen ik dat voor de zomer wist, heb ik aan de schooldirectie gevraagd of Rune een dag vrij mocht van school. Die gaf groen licht."
Het WK Super Mario Kart is een open WK, waar iedereen zich voor aan kan melden. Een jaar geleden deden vader en zoon ook mee, toen moesten Gerard en Rune zelfs tegen elkaar spelen. "Ik speelde Rune toen uit het toernooi", vertelt Gerard. "Of dat zielig was? Nou, het was voor hem een lange dag geweest." Rune vroeg gelijk aan zijn vader of hij iets anders mocht doen dan gamen. "Dus hij vond het niet zo erg dat het toernooi voor hem eindigde."
[kader:]

'Persoonlijke overwinning'

Dit jaar hebben de mannen meer geoefend dan vorig jaar, vertelt Gerard. Na de eerste ronde van het WK mochten de zestien beste deelnemers door naar de volgende ronde. Zoon Rune was 29e geworden en zat daar dus niet bij. Gerard werd bij de eerste ronde 10e, dus mocht door. Uiteindelijk is hij in de top 12-ronde uitgeschakeld.
"Eigenlijk had ik geen kans om wereldkampioen te worden", zegt Gerard daarover. "Heel vroeger heb ik het veel gespeeld, maar dat is alweer 20 jaar geleden." Wel kijkt hij er met plezier op terug en noemt het een zeer geslaagd dag. "Ik zat had een gedeelde 9e plek. Dat is al een persoonlijke overwinning."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.