Thuiswerken blijkt een blijvertje, maar hoe moet het met de stijgende energierekening?

© RTV Utrecht
Amersfoort - "Werk thuis, tenzij het niet anders kan", luidde de oproep tijdens de coronacrisis. Dit advies is al even verdwenen, maar het thuiswerken bij veel bedrijven niet. Ook bij ingenieursbureau Arcadis, met elf kantoren in Nederland waarvan de grootste in Amersfoort, wordt er nog steeds flink thuisgewerkt. "Op piekdagen zijn er zo'n 45 procent van de medewerkers op kantoor."
Het is vandaag een zonnige dag en de temperaturen lopen flink op. Woordvoerder Tim Pregers verwacht dan ook dat mensen hun huis ontvluchten, en voor het kantoor in Amersfoort zullen kiezen. "Ik verwacht dat mensen zonder airconditioning vandaag naar kantoor komen. Hier is het goed vertoeven." Op een gemiddelde dag werken er veel meer mensen thuis dan op kantoor. "Op het hoogtepunt in juni lag onze bezetting op 45 procent." Het zijn vooral de oudere werknemers die hun thuiskantoor verkiezen boven een ritje richting Amersfoort. "Jongere werknemers wonen vaak nog in een studentenkamer of in een klein appartement en hebben geen ruimte voor een goede werkkamer. Daarom kiezen zij er vaker voor om naar kantoor te komen."
Thuiswerken is bij ons geen recht
Tim Pregers, woordvoerder van Arcadis
Niet ieder bedrijf zit op permanent thuiswerken te wachten. Maakt het personeel van Arcadis zelf de keuze tussen thuis of op kantoor werken? "In principe bepalen de mensen dit zelf, maar thuiswerken is bij ons geen recht. Dat betekent dat we mensen wel op kantoor verwachten als er bijvoorbeeld klantbijeenkomsten of vergaderingen zijn." Is de baas dan niet en klein beetje bang dat er thuis helemaal niet zo hard gewerkt wordt? "Je kunt thuis niets doen, maar dat komt uiteindelijk wel boven water. Mensen werken hier ook echt."

Stijgende prijzen

Dankzij de stijgende energieprijzen kan thuiswerken flink duurder uitpakken. Arcadis komt binnenkort met een thuiswerkregeling. "Als mensen thuiswerken kunnen zij dit aangeven via een app, en dan krijgen ze een thuiswerkvergoeding." Maar ook op kantoor neemt het bedrijf maatregelen. "In de zomer zetten we de airco twee graden hoger dan normaal, en in de winter de verwarming twee graden lager." Om er toch warmpjes bij te zitten krijgt al het personeel een kantoortrui aangeboden.
We gaan niet zomaar de helft van de kantoorplekken weghalen
Tanya Sancisi, divisiedirecteur voor Mobiliteit van Arcadis

Toekomst

Momenteel telt Arcadis 850 medewerkers met Amersfoort als standplaats. Op het kantoor zijn er 630 bureaus beschikbaar. Tanya Sancisi, divisiedirecteur voor Mobiliteit, kijkt naar de toekomst van de kantoorpanden. "We hebben gemonitord hoeveel mensen er per dag op kantoor werken. Nu medewerkers weer vaker komen hebben we ook enquêtes uitgezet met vragen als: hoe vaak wil je op kantoor werken? Wat wil je dan doen? Hoe ziet jouw ideale kantoor eruit?" Op basis van de statistieken en uitkomsten van de enquête gaat Arcadis bekijken of kantoren anders ingericht moeten worden. Wat in ieder geval niet gaat gebeuren is zomaar de helft van de werkplekken weghalen "Eerst eens inventariseren wat de behoefte is, en dan eens kijken of we ruimte kunnen afstoten. Daar komt wel een hoop bij kijken. We willen bijvoorbeeld geen verdieping delen, want we werken veel met privacygevoelige informatie."
Eén ding is zeker: een voordeel aan op kantoor werken is toch wel de gratis koffie. "En die is echt heel lekker hier!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.