Grote schade aan hotel Utrecht na brand: 'Maar er is gelukkig niemand gewond'

© RTV Utrecht / Tom Scheele
Utrecht - "Het had veel erger kunnen zijn." Dat zegt Stefanie Bolk wel een aantal keer, enigszins opgelucht. Ze is manager van het Mother Goose Hotel aan de Ganzenmarkt in Utrecht, dat vannacht ontruimd werd vanwege rookontwikkeling. De schade is vanaf de straat vooral goed zichtbaar aan het restaurant onder het hotel: overal ligt puin, het plafond is opengescheurd door de bluswerkzaamheden. "Dat is hetzelfde in het hotel. Maar er is gelukkig niemand gewond geraakt."
Het is bij het hotel een komen en gaan van mensen. Gasten met vragen over hun bagage, maar ook omwonenden die simpelweg een kijkje komen nemen. Twee buitenlandse toeristen die hun koffers net opgehaald hebben, komen Bolk nog even bedanken voor de goede afhandeling. "Jullie ook bedankt. En kom vooral nog eens terug als we alles weer op orde hebben", antwoordt ze in het Engels.

Snelle reactie

Al het geregel begint voor de hotelmanager inmiddels wel zijn tol te eisen, vertelt ze. Aan het begin van de nacht werd ze uit haar bed gebeld met de mededeling dat er brand in het hotel was. Sindsdien is ze druk in de weer. "Iedereen schoot eigenlijk meteen in actiemodus. Binnen vijf minuten was het hotel geëvacueerd, wat dat betreft reageerde het personeel heel adequaat. Dat was het belangrijkste, dus daar was ik echt heel blij mee."
Ook de hulpdiensten waren vrijwel meteen ter plaatse, weet Bolk. De brandweer ging vervolgens op zoek naar de brandhaard, maar die bleek moeilijk te vinden. Het duurde enkele uren voordat de brandweer die ontdekte op de begane grond tussen een isolatielaag, en tegen die tijd waren er al verschillende plafonds opengebroken. "Het plafond in de hal van de vierde verdieping ligt er helemaal uit", geeft de hotelmanager een voorbeeld.
"Gelukkig hebben we hier zo'n goede brandweer", is Bolk complimenteus over het optreden van de hulpdiensten. "Wie weet hoe het anders was afgelopen. Die materiële schade is wel weer op te knappen."
Veel mensen komen even kijken naar de schade na de brand.
Veel mensen komen even kijken naar de schade na de brand. © RTV Utrecht / Tom Scheele

Gasten uit handen geven

Terwijl de brandweer bezig was de brandhaard te lokaliseren, waren de medewerkers van het hotel vooral bezig met het onderbrengen van de gasten. Dat gebeurde in hotels en andere horecagelegenheden in de buurt. "Ik ben heel dankbaar voor hoe zij vannacht hebben klaargestaan voor ons", zegt Bolk daarover. "We proberen nu vooral alle gasten ergens een plekje te geven. Dat is wel lastig. Je geeft toch je gasten uit handen. Maar het kan gezien de situatie niet anders."
Tijdens de evacuatie van het hotel vannacht konden de hotelgasten hun bagage niet allemaal meenemen. Toen de brandweer vanochtend het sein brand meester gaf, lagen onder meer hun koffers en kleding dus nog op de kamers. "Dus rond negenen zijn we al die bagage van de kamers af gaan halen en gaan inventariseren wat waar naartoe moest. De hele dag ben ik eigenlijk vooral met logistieke dingen bezig geweest."
Hoe groot de schade aan het hotel precies is, kan Bolk nog niet precies zeggen. "Ik denk dat we eerst moeten gaan schoonmaken. Vooral de rooklucht is erg doordringend, die moet wel echt overal uit voordat we weer gasten kunnen ontvangen. En verder is er ook gewoon veel schade, dus het zal wel even duren voordat het weer als vanouds is." Gelukkig had de brandweer wel een hoopvolle boodschap voor haar. "Zij vertelden mij dat het er erger uitziet dan het daadwerkelijk is. Daar houd ik me maar aan vast." Waar de brand door is ontstaan, is nog onduidelijk.

Krasje op nieuwe auto

Desondanks vindt ze het moeilijk haar hotel in deze staat te zien. "Het is toch je kindje. Het voelt een beetje als het eerste krasje op je nieuwe auto, dat doet ook pijn. Al is in dit geval de schade natuurlijk wel flink hoger."
Inmiddels loopt Bolk wel op haar laatste benen. "Ik probeer nog zoveel mogelijk te regelen voor alle gasten, medewerkers, de verzekering enzovoort. Op een mix van cafeïne en adrenaline houden we het nog vol. Maar het moment dat we moeten gaan rusten, begint wel dichterbij te komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.