De toekomst van de lokale media in Utrecht blijft onduidelijk: 'Het sneuvelen van Bingo FM is nog geen gelopen koers'

© Bingo FM
Utrecht - In het debat over het mediabeleid in de stad Utrecht is veel onduidelijk gebleven. Zo is nog niet duidelijk of Bingo FM kan blijven bestaan. De Utrechtse gemeenteraad vergaderde vandaag in een commissie over de toekomst van de gesubsidieerde media in de stad. Dat is nodig omdat volgend jaar de licentie van RTV Utrecht afloopt. De regionale omroep verzorgt ook de lokale media, onder andere met Bingo FM en met UStad.
De Utrechtse gemeenteraad besloot eerder de subsidie voor de lokale omroep fors te verminderen. Vanaf komend jaar zou er van ruim 700.000 euro zo’n half miljoen moeten worden ingeleverd. Een deel van die bezuiniging is inmiddels teruggedraaid, maar nog steeds wordt het budget vanaf komend jaar een stuk lager.
Daarnaast speelt de licentie. Elke gemeente kan via het Commissariaat van de Media een licentie vergunnen aan een lokale omroep. Die licentie rust nu bij een stichting die heel nauw samenwerkt met de regionale omroep RTV Utrecht. Maar daar moet verandering in komen, vindt een commissie die eerder dit jaar met een advies kwamen. Die commissie hekelt de bezuinigingsplannen van Utrecht en pleit juist voor een extra investering, om de onafhankelijke journalistiek te garanderen. Wel zegt de commissie van wijzen dat er een deugdelijk mediabeleid moet komen, en een groot journalistiek platform waarin diverse partijen samenwerken. Ook moet de wijkjournalistiek zoals U In De Wijk versterkt worden.

Minder geld

De gemeenteraad vergaderde vandaag over die plannen, de bezuiniging en de toekomst van de media. Het bleef een debat dat rommelig verliep, volgens zakelijk directeur van RTV Utrecht Gerard Schuiteman.
De raad is vooral ongerust over de tijdsdruk op de licentieaanvraag. Die moet voor 8 oktober worden ingediend. Maar de gemeenteraad heeft nog niet besloten aan wat voor voorwaarden die aanvraag moet voldoen. En daardoor kunnen potentiële aanvragers nog helemaal geen plannen maken. GroenLinks raadslid Melody Deldjou Fard verzuchtte: “Hoe dan?” Een groep media heeft al aangegeven een aanvraag te willen doen. In die groep zit U In De Wijk, DUIC, FunX en RTV Utrecht. Maar deze groep heeft gevraagd om uitstel van de datum van 8 oktober. Dat verzoek kreeg veel steun in de raad. Maar de wethouder zei dat dat niet mogelijk is.
Veel partijen, zoals de PvdA, PVV, Denk en de Partij voor de Dieren balen van het mogelijke verdwijnen van Bingo FM. In de stukken van wethouder Eva Oosters (Student & Starter) komt Bingo FM niet meer voor. De wethouder zei dat het aan de partijen is die een aanvraag doen om alsnog voor te stellen om Bingo FM te behouden.

Bemoedigend

Schuiteman: “Het is een moeilijke materie. Ik vind het bemoedigend dat de wethouder heeft toegezegd om alsnog in gesprek te gaan met de media-partijen in de stad.” De RTV-directeur benadrukt dat het sneuvelen van Bingo FM nog geen gelopen koers is.
Zowel PvdA, VVD als D66 wilden van de wethouder weten wat er gebeurt als er niemand een aanvraag voor een licentie inlevert. De wethouder ziet dat als een ongewenst scenario, maar sluit niet uit dat het gebeurt. Hoe het dan verder moet, wilde ze niet zeggen.
Vooral de oppositie pleit voor meer geld voor lokaal mediabeleid, maar lijkt daarvoor geen meerderheid te krijgen: de coalitiepartijen gaan er niet in mee.
Het uiteindelijke besluit valt op 15 september als de voltallige gemeenteraad er over spreekt, en stemt over het voorstel van de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.