RTL en Nieuwegeinse gevangenis teruggefloten: tv-opnames van gevangenen worden toch niet uitgezonden

De gevangenis in Nieuwegein.
De gevangenis in Nieuwegein. © RTV Utrecht
Nieuwegein - De beelden die RTL-presentator Ewout Genemans onlangs maakte in de gevangenis van Nieuwegein, worden niet uitgezonden. De directie van de Penitentiaire Inrichting is teruggefloten door de klachtencommissie. Die vindt dat gevangenen terecht klagen over de onverwachte tv-opnames.
Volgens NRC waren Genemans en zijn cameraploeg aanwezig toen een inval werd gedaan in enkele cellen. Er zou namelijk smokkelwaar in een cel verstopt zijn. De gevangenisdirectie stemde in met de tv-opnames. Maar er was vooraf niet overlegd met de gevangenen zelf.
Sommige gevangenen waren niet blij met de opnames. Onder leiding van hun advocaat Wesley van Soest kwamen ze in protest. "Ik was vandaag nog in de PI Nieuwegein om een kortgeding voor te bereiden. Maar later op de dag vernam ik dat de productiemaatschappij de beelden uiteindelijk niet meer zal uitzenden."
Ik begrijp oprecht niet hoe ze dit hebben kunnen doen.
Advocaat Wesley van Soest
Volgens de beklagrechter is de privacy van de gedetineerden ten onrechte geschonden en hadden zij vooraf betrokken moeten worden bij de opnames. Goed nieuws dus voor Van Soest en zijn cliënten; het kortgeding hoeft niet door te gaan. Toch houdt hij een nare nasmaak over aan de kwestie. "Ik begrijp oprecht niet hoe ze dit hebben kunnen doen. Dat niemand binnen die organisatie denkt: wij dienen ook de belangen van de gedetineerden. Je bent gevangenisdirecteur, je hoort gewoon te weten dat je dit zo niet aanpakt."
Van Soest neemt het niet alleen de gevangenisdirectie kwalijk. Hij vindt dat ook Ewout Genemans fouten heeft gemaakt. "Dit soort programma's maakt hij zo vaak, dus hij weet hoe het werkt. Een cel is de persoonlijke leefomgeving van een gevangene. Daar film je niet zomaar zonder toestemming."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.