Burgemeester Dijksma over abortusdemonstraties: ‘Het zijn schurende grondrechten’

Abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht
Abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - De protesten bij de abortuskliniek op de Utrechtse Biltstraat zorgen voor hoofdbrekens bij burgemeester Sharon Dijksma. Het bezoeken van een arts is een grondrecht, maar dat geldt ook voor demonstreren. Die twee belangen schuren als het gaat om abortus, zei Dijksma vandaag in gesprek met de gemeenteraad.
Negen vrouwen hebben dit jaar bij de gemeente melding gemaakt van intimidatie door anti-abortusdemonstranten bij het Vrelinghuis, zoals de abortuskliniek heet. De politie kreeg één melding van een vrouw die zei te zijn aangesproken. Vorig jaar waren er elf klachten van vrouwen die op weg waren naar de abortuskliniek voor een gesprek of een behandeling. Volgens Dijksma is er dus niet sprake van een duidelijke stijging van het aantal klachten.

Foetuspoppetjes

Bij de kliniek is het al jaren onrustig. Anti-abortusdemonstranten spreken vrouwen aan naar binnen willen. Ze proberen de zwangere vrouwen over te halen af te zien van een abortus. Het blijft niet alleen bij aanspreken, in het verleden kregen vrouwen ook poppetjes in hun handen gedrukt die een foetus moeten voorstellen. Ook was er sprake van fysieke intimidatie.
De demonstraten vergissen zich wel eens in de vrouwen die ze aanspraken. Zo berichtte RTV Utrecht eerder over een vrouw die voor een setje nieuwe ooglenzen kwam. Haar leverancier zit in het zelfde pand als de abortuskliniek. Ook zij werd aangespoord om geen abortus te plegen.
Veel partijen in de Utrechtse gemeenteraad hebben moeite met de opstelling van de demonstranten. In Nederland is demonstreren een recht, opgenomen in de grondwet. Maar dat geldt ook voor de integriteit van het lichaam. Vrouwen die abortus willen, kunnen zich beroepen op dit elfde artikel uit de Nederlandse grondwet.

Schurend

Vandaag sprak de Utrechtse gemeenteraad over het probleem bij de kliniek tijdens het vragenuur. Burgemeester Dijksma had het tijdens het debat over ‘de schurende grondrechten’. Vrouwen die naar het Vrelinghuis willen worden belemmerd in hun grondrecht, maar als de demonstranten te veel beperkingen krijgen, worden ook zij aangetast in hun grondrecht. GroenLinks vroeg zich af of het direct aanspreken van individuele vrouwen wel een demonstratie is. Dijksma vindt dat een goede vraag en hoopt dat de Raad van State daar binnenkort een uitspraak over doet.
Tijdens het debat gaf de burgemeester aan dat ze persoonlijk benaderd wordt door huisartsen. Die uiten hun zorgen over vrouwen die zij doorverwijzen naar de abortuskliniek. Die vrouwen ervaren het contact met demonstranten als zeer intimiderend, zo meldde Dijksma. Vorig jaar heeft de politie via onzichtbare waarneming vastgesteld dat er ook sprake was van fysieke intimidatie van vrouwen.

Hoger beroep

Het debat was aangevraagd door Hester Assen van de PvdA. Op veel vragen van Assen verwees de burgemeester naar een brief die ze eerder deze maand aan de raad gestuurd heeft. Daarin gaat in op de uitspraak van de rechter over Jezus Leeft. Die club wilde bij de kliniek demonstreren met een bus. De burgemeester wees Jezus Leeft een plek toe op enige afstand van de kliniek, maar de actiegroep was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die gaf Jezus Leeft gelijk, en bepaalde dat de burgemeester de aanvraag voor een demonstratie bij het Vrelinghuis moet heroverwegen. De burgemeester ging tegen die beslissing in hoger beroep, ze wil nu een uitspraak van de hoogste rechter in Nederland, de Raad van State.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.