Utrecht vangt honderd asielzoekers uit Ter Apel op in Jaarbeurs

© Twitter / @Sharon_Dijksma
Utrecht - Honderd asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel zijn gisteravond laat nog opgevangen in de Jaarbeurs. Ook andere gemeenten hebben asielzoekers opgevangen. Vanuit Ter Apel zijn meerdere bussen ingezet om asielzoekers naar andere locaties in het land te brengen. Dat gebeurde nadat gisteren eerder op de dag de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm had geslagen bij het kabinet over de gezondheidssituatie op het terrein voor het Groningse aanmeldcentrum.
De mensen zijn behalve naar Utrecht ook naar Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen gebracht, zo meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ongeveer 390 mensen kunnen weg bij het aanmeldcentrum, waar het al tijden erg druk is en honderden mensen buiten slapen.

Veiligheidsregio Utrecht naar Ter Apel

Utrecht heeft de asielzoekers gisteren dus eerst opgevangen in de Jaarbeurs. Vandaag krijgen zij onderdak op een andere locatie in de stad of in de regio, zo meldde burgemeester Dijksma. In juni werden ook al tweehonderd asielzoekers uit Ter Apel opgenomen in de Jaarbeurs. De opvanglocatie werd toen voor enkele weken gebruikt.
Om de "schrijnende en acute situatie" te helpen oplossen, stuurt de gemeente Utrecht op korte termijn eigen mensen naar Ter Apel om bij te springen. Het gaat onder anderen om crisismanagers en andere hulptroepen die gaan ondersteunen om inschrijving en de opvang van mensen zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.