Traditionele koningsschieten in Soest mogelijk met vrouwelijke schutters: 'Druk bezig met overleggen en dingen veranderen'

De nieuwe koning Eric Borgst met zijn vrouw Rian.
De nieuwe koning Eric Borgst met zijn vrouw Rian. © Groot Gaesbeeker Gilde / Jaap van den Broek
Soest - Bij het jaarlijkse traditionele koningsschieten in Soest is opnieuw stevig gestreden voor de rol van koning. Dit gebeurde gisteren tijdens de Gildefeesten, een jarenlange traditie. De beste deelnemer van de schietwedstrijd mag zich een jaar lang gildekoning noemen. Wel is het dit jaar voor de allerlaatste keer een mannenonderonsje, want volgend jaar mogen waarschijnlijk ook vrouwen meedoen.
"Het is helemaal geweldig", reageert Eric Borgts vanochtend op Radio M Utrecht. Hij is de winnaar van dit jaar en had zo'n vierhonderd schoten nodig om er met de titel gildekoning vandoor te gaan. "Ik vind dat als je deelneemt aan een sportief iets, dat je wel voor de winst moet gaan. Dus dat ging ik gisteren ook. Het is ook een beetje een kwestie van geluk zeggen mensen, maar de oude koningen zeggen dan wel: nee, je moet goed kunnen schieten." Het is overigens niet voor het eerst dat Borgts de titel wint. Dat was in 2014 ook al het geval.

Hoe zit dat nou precies met het koningsschieten? Het is allereerst geen wedstrijd waarbij gewerkt wordt met een eerste, tweede of derde plek. Je hebt een winnaar die het beste en dus ook het laatste schot lost, waardoor hij de eretitel koning krijgt. Ook zijn er nog prijzen te verdienen als je bepaalde delen van de houten vogel, want daar wordt op geschoten, raakt. Het gaat dan om bijvoorbeeld de kop of de rechtervleugel.

Gildefeest

In Soest staat de laatste week van augustus al vele jaren in het teken van de Gildefeesten. Met als slotspektakel het schieten. Het Groot Gaesbeeker Gilde, dat uit de 16e eeuw stamt, is niet alleen de oudste van het land, maar ook het enige gilde van boven de rivieren. Het gilde is ontstaan vanuit een schutterij die vroeger werd opgericht om Soest te beschermen.
"Er werd hier nogal eens wat geplunderd op het moment dat legers er niet in slaagden Amersfoort te veroveren", legt dorps- en gildehistoricus René van Hal uit. Ook was het in die tijd normaal dat een gilde een koning had.
Wie mag zich een jaar lang koning noemen in Soest?

Koningstitel

"Het is toch een beetje het hoogtepunt van het jaar", vindt Jeroen van Hamersveld, die gisteren afscheid moest nemen van zijn koningstitel. "Ik vergelijk mezelf graag met koning Willem-Alexander. Hij heeft een ceremoniële functie namens Nederland en ik heb een ceremoniële functie namens ons gilde." Het gilde heeft door het jaar heen namelijk verschillende activiteiten en is op die manier betrokken bij evenementen zoals de lokale dodenherdenking en de avondvierdaagse.
Ondanks de maatschappelijke betrokkenheid en het publiek dat afkomt op het populaire koningsschieten, lijkt de interesse voor het gilde toch af te nemen. Ook is het lastig om je bij de club aan te sluiten omdat er wel heel wat voorwaarden kleven aan een lidmaatschap. Zo mag je alleen lid worden als je in Soest geboren bent, daar nog woont, je minstens 19 jaar oud bent en ook nog eens een man bent.
Maar aan dat laatste puntje wordt gewerkt, zegt gildekoning Borgts. "Wij zijn druk bezig met overleggen en dingen te veranderen. Je zal begrijpen dat bij zo'n oude vereniging, we bestaan officieel al sinds 1350 geloof ik, wat statuten aangepast worden moet worden en officiële beslissingen genomen moeten worden."
Gildekoning Eric Borgts legt uit hoe het gilde wil moderniseren: 'Er moeten statuten aangepast worden'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.