Ali kwam 7 jaar geleden via Ter Apel naar Utrecht: 'Er was toen meer gastvrijheid'

Ali Aljasem en zijn gezin
Ali Aljasem en zijn gezin © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Provincie Utrecht - Al wekenlang domineert de crisis in Ter Apel het nieuws. Dit weekend werd bekend dat ook in onze regio extra opvangplekken komen. Wijk bij Duurstede vangt honderd vluchtelingen op om de druk op de Groningse aanmeldlocatie te verlichten. Hoe belangrijk die opvang is, weet Ali Aljasem als geen ander. Zeven jaar geleden kwam hij via Ter Apel Nederland binnen. Inmiddels woont hij met zijn vrouw en zoontje van 7 jaar oud in een kleurrijk ingerichte woning in de Utrechtse wijk Overvecht.
Ali kijkt met leden ogen naar de huidige situatie in Ter Apel. "Het is een groot verschil, heel anders dan toen wij er waren. Het was toen ook druk, maar mensen hoefden niet buiten te slapen." Dit soort beelden wil je niet zien, zegt hij. Ook was de mentaliteit anders. "Meer gastvrij dan nu", zegt hij, doelend op het verzet tegen de komst van vluchtelingen. Hij vindt het een beleidscrisis, in tegenstelling tot een asielcrisis.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Oekraïense vluchtelingen

"Schokkend", noemt Joset van der Hoeven de situatie in Ter Apel. Ze doet al jaren vrijwilligerswerk met vluchtelingen. "In 2015 kwamen er meer mensen dan nu naar Nederland. En we zagen dit aankomen. Dus het is onnodig dat mensen buiten slapen." Destijds was de opvang veel ruimhartiger, vindt ook Joset.
Ali vindt dat de opvang voor Oekraïense vluchtelingen 'de juiste manier is'. "Dat is de vrijheid die Nederland moet bieden." Joset sluit zich daarbij aan. "Voor Oekraïense vluchtelingen is heel snel opgeschaald en dat hadden we voor deze mensen ook kunnen doen."
Via Haarlem en een plaatsje bij het Drentse Assen belandde familie Aljasem vanuit Syrië in Utrecht. Hun zoon is geboren in het ziekenhuis in Stadskanaal, toen ze in het aanmeldcentrum zaten. Ali vertelt dat ze destijds goed geholpen werden. Hij sprak goed Engels vanwege zijn werk voor Artsen zonder Grenzen in Syrië, dat scheelde. Inmiddels werkt het echtpaar allebei in Nederland en Jousef gaat naar school. "Het gaat nu prima!" antwoordt Ali desgevraagd. "We zijn Nederlanders."
© Privéfoto Ali Aljasem

New Neighbours

Ali is mede-oprichter van vrijwilligersorganisatie New Neighbours. "We brengen mensen samen en introduceren vluchtelingen aan bewoners van Utrecht, om activiteiten te doen en in te burgeren. Het is ook een culturele verbinding", zegt hij. "Je moet iets doen. Je kan niet zitten en afwachten." Volgens Joset waren er in 2015 veel meer vrijwilligers dan nu. Het werk past haar nog altijd goed. "Ik voel me meer thuis in Utrecht. Het werkt twee kanten op."

Veiligheidsberaad komt vandaag bijeen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vandaag weer bij elkaar in Utrecht om te praten over de acute nood in de asielopvang. Per 1 oktober zouden gemeenten eigenlijk stoppen met extra inspanningen voor het asielprobleem, omdat dat geen taak van gemeenten is. Nu wordt de hulp tot 1 januari verlengd. Vorige week hebben burgemeesters geëist dat vluchtelingen onderdak moeten krijgen totdat ze aan de beurt zijn in Ter Apel. Defensie is ingeschakeld om dit te gaan regelen.
Luister hier de interviews met Ali en Joset.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.