Opgelet: nieuwe digitale frequentie Radio M Utrecht voor je DAB-radio

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Vanaf morgen verandert de zogenoemde DAB-frequentie voor Radio M Utrecht in de regio's Amersfoort en Lopik. Donderdag is de rest van de provincie aan de buurt. Het kan daardoor zijn dat je je radio opnieuw naar zenders moet laten zoeken, al gaan de meeste moderne toestellen automatisch over.
Luisteraars die Radio M Utrecht via een DAB-radio beluisteren kunnen er deze week tegenaan lopen dat de zender niet meer automatisch gevonden wordt als de radio aangaat. Dat probleem is makkelijk te verhelpen: je kunt een zogenoemde 'rescan' doen. Dan laat je het systeem alle frequenties afgaan en zal Radio M Utrecht er weer tussen staan. Aan de FM-frequentie, die door de meeste luisteraars wordt gebruikt, verandert niets.

Provinciegrens

Alle regionale publieke zenders vernieuwen de DAB-ontvangst. De indeling van de gebieden waar de verschillende radiostations digitaal kunnen uitzenden wijzigt van 5 naar 7. Hierdoor wordt een gebied waar wordt uitgezonden beter aangepast aan de provinciegrenzen. In de huidige situatie is voor het ontvangen van Radio M Utrecht in het westen van de provincie een andere frequentie nodig dan in het oosten van de provincie.
Door de vernieuwing gaat ook de geluidskwaliteit omhoog. De uitzendkwaliteit voor de regionale omroep wordt nu overal 96 kbps, hiervoor was dat alleen in de randstad het geval. De ontvangst voor Radio M Utrecht wordt nog wel minder als een luisteraar de provincie uitrijdt. Voor de beste kwaliteit is jouw favoriete radiozender dan nog wel te beluisteren via de app, website of provider.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.