Staking regio Utrecht legt hele land plat: geen treinen vandaag

© ANP
Provincie Utrecht - Er rijden vandaag in het hele land nagenoeg geen treinen. De impact van de staking van NS-medewerkers in de regio Utrecht, is volgens het spoorbedrijf zo groot, dat vrijwel nergens een trein zal rijden. Dat laat de NS weten.
"De acties zijn gericht op Midden-Nederland. Veel treinen rijden van, naar of door dit gebied. Vanuit Utrecht rijden collega’s normaal gesproken treinen naar alle windrichtingen. Bovendien werken hier veel collega’s aan de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland", aldus de NS. Alleen op het traject Amsterdam Centraal - Schiphol rijden wel treinen.

Gigantische chaos

Het bericht komt niet als een verrassing voor FNV-bestuurder Henri Janssen. Hoewel Utrecht een kleine regio is, is het qua ligging een cruciaal punt. En de ondersteunende diensten die in Utrecht zitten, staken ook. "De NS weet ook wel dat het een gigantische chaos wordt", zegt Janssen. Hij legt uit dat de zogenoemde actiebereidheid groot is. "Niet alleen in aantallen, maar ook in alle functies."
Spoorbonden voeren actie op Utrecht Centraal.
Spoorbonden voeren actie op Utrecht Centraal. © RTV Utrecht
Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen staakt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de reiziger, meent Janssen. "Er zijn 1400 vacatures. De service en de sociale veiligheid gaan achteruit. Het risico op geweld is veel groter geworden, omdat er te weinig mensen zijn. Als je in een rolstoel zit, en je wil uit de trein geholpen worden, zijn daar geen mensen voor. NS'ers willen het hoge niveau weer waarmaken."

Mogelijk een landelijke staking

Er moet echt iets veranderen aan de arbeidsvoorwaarden vindt Janssen. "Mensen moeten nu twee van de drie weekenden werken, voor een matig startsalaris. Dan weer 04.00 uur 's ochtends beginnen, dan weer 14.00 uur 's middags beginnen. Sommige mensen moeten tot hun AOW in de nacht werken." Het is niet vol te houden, mensen lopen weg bij het bedrijf", zegt Janssen.
In het hele land legde het NS-personeel de afgelopen week al het werk neer. Verschillende regio's volgen elkaar op in een zogenoemde estafettestaking. De FNV heeft al aangekondigd dat er landelijke acties volgen in de week na de regionale staking, als de NS nog steeds niet akkoord gaat met de eisen van de vakbonden.

Onderhandelingen

De NS heeft begin augustus negatief gereageerd op de ultimatumbrief van FNV, daarna kondigde de vakbond stakingen aan. De vakbonden eisen onder meer dat het maandloon met 100 euro bruto wordt verhoogd en vinden dat werknemers minimaal 14 euro per uur moeten gaan verdienen. Ook willen de bonden de werkdruk verlichten door medewerkers minder onregelmatig te laten werken. De NS zegt echter te kampen met stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. Onder de cao van NS vallen 16.700 mensen.
Er staan volgens FNV-bestuurder Janssen nog geen verdere onderhandelingen op de planning. "De NS heeft mij nog niet gebeld om verder te praten. Ik weet niet of ze aan het rekenen zijn, of dat ze denken: straks gaat iedereen toch weer aan het werk. Ik kom pas als ik zie wat ze bieden", aldus Janssen. Hij benadrukt dat er veel vastberadenheid is bij de NS-medewerkers. "De NS'er wil het bedrijf weer op niveau krijgen. Goedschiks of kwaadschiks komt er een nieuwe cao."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.