In Wijk bij Duurstede is de sfeer anders dan Facebook soms doet geloven: 'Zaak dat we nu eerst de schouders eronder zetten'

De opvanglocatie op sportpark Mariënhoeve
De opvanglocatie op sportpark Mariënhoeve © Twitter Iris Meerts
Wijk bij Duurstede - Een stad met een dorps karakter, zo omschrijven de meeste inwoners Wijk bij Duurstede. Sommige Wijkenaren voelden zich overvallen, toen afgelopen weekend op stel en sprong honderd asielzoekers werden opgevangen in de plaatselijke sporthal. "De angst onder de bevolking is groot, daar moet je ook naar luisteren."
© RTV Utrecht / Jiri Glaap
De sfeer in Wijk bij Duurstede is een stuk rustiger dan sociale media over dit onderwerp soms doen geloven. De meeste inwoners zijn een stuk genuanceerder dan de gemiddelde Facebookreactie. Toch leven er wel wat vragen onder Wijkenaren. Ze zijn verrast door de snelheid waarop de sporthal ineens plaats moest bieden aan honderd mannelijke asielzoekers.

Uitgebreide analyse

Hoe kijkt de lokale politiek in Wijk bij Duurstede terug op afgelopen weekend? Het is nog wat te vroeg voor een uitgebreide analyse daarover, vindt fractievoorzitter Nynke Plaatsman-Visser van BurgerBelangen. "De situatie is nu zoals hij is. Geen inwoner of vluchteling kan daar nu iets meer aan doen, dus is het nu zaak dat we de schouders eronder zetten om dit succesvol te laten verlopen."
Opvang asielzoekers maakt veel los in Wijk bij Duurstede
Bart van Asperdt, fractievoorzitter van de lokale D66 in Wijk bij Duurstede is blij dat er ruimte is gemaakt voor de opvang. "Ik ben heel blij en trots dat we in een gemeente leven waar we mensen die in de knel komen niet in de steek laten."
Hij is op de locatie geweest en vindt dat het er keurig uitziet. "Kijk, de vraag of mensen hier wel of niet terecht zijn, die is niet aan de gemeente Wijk bij Duurstede om te beantwoorden. Daar zijn rechterlijke procedures en wetten voor. Maar als mensen eenmaal in Nederland zijn, hebben wij ze ook fatsoenlijk te behandelen. Het minimum wat we kunnen doen, is het verschaffen van bed, bad en brood. En daar zou ik graag nog aan willen toevoegen: een dokter als je ziek bent."
Voorwaarde is wel dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. "Mensen zijn bij ons te gast, en hebben zich dus ook te gedragen naar de regels die in onze gemeente leven."

Demonstratie

Dat er angst heerst onder de bevolking, kan Plaatsman-Visser (BurgerBelangen) wel begrijpen. "Waar het hem dat precies in zit, ik vind het lastig om daar nu al de vinger op te leggen. Wat ik wel weet is dat er onvrede heerst over bepaalde zaken. Je kunt dat niet wegnemen door het alleen maar te bestempelen als onzin."
Zo is er een inwoner die een demonstratie heeft aangekondigd. Plaatsman-Visser heeft contact met die inwoner. "Ik heb diegene uitgenodigd om vanavond met ons mee te eten. Als fractie voelen we die behoefte. We praten er liever met elkaar over dan dat we elkaar online afmaken. We kunnen boos worden, of er iets van vinden dat iemand wil demonstreren. Maar het is een recht, en daar zit een angst onder. Er zijn ineens honderd mensen in onze samenleving gekomen en die mensen hebben weinig informatie."
Binnenkort komen er in Wijk bij Duurstede informatieavonden voor inwoners. Het college hoopt zo alle bestaande zorgen bij inwoners weg te kunnen nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.