Burgemeester, begraafplaatsdirecteur en spirituele groep voor rechter gesleept om Rusthof-seance

Radia en Floor Drost-Laabidi spanden eerder al een kort geding aan tegen de gemeente Amersfoort
Radia en Floor Drost-Laabidi spanden eerder al een kort geding aan tegen de gemeente Amersfoort © RTV Utrecht / Jordi de jong
Leusden - Een Amersfoorts echtpaar wil burgemeester Bolsius, voormalig begraafplaatsdirecteur Plaggenborg, een begeleidend ambtenaar en zes leden van een spirituele groep bij de rechtbank onder ede horen over de Rusthof-seance. Daarvan hebben Floor en Radia Drost-Laabidi de gemeente inmiddels op de hoogte gebracht. “Uiteindelijk willen we weten wat er zich heeft afgespeeld op de avond van 11 september in bijzijn van een gemeenteambtenaar en gecompenseerd worden voor de inkomensschade, de juridische kosten en de ellende van een jaar gezinsontwrichting”, aldus Floor.
Sinds de seance van 11 september vorig jaar is het nog steeds niet duidelijk wie de zeskoppige groep was die de nachtelijke spirituele sessie op begraafplaats Rusthof hield. Van de directeur hadden de spiritisten toestemming gekregen om na openingstijd onderzoek te doen naar energieën, maar tegen de afspraak in gingen ze daarbij van de paden af en deden onderzoek bij individuele graven. Een medewerker van de begraafplaats begeleidde hen.

Kort geding

Een maand geleden hoopte het echtpaar met een kort geding de contactgegevens van de spiritisten bij de gemeente los te weken, maar daar wilde de rechter niet aan. Volgens hem heeft het echtpaar een groot belang om het gesprek met de groep aan te gaan, maar is het privacybelang van de groep groter. Bovendien gaven de advocaten van de gemeente Amersfoort aan dat zij enkel de contactgegevens van één van de groepsleden hebben.
Met die gegevens zou het makkelijker geweest zijn de leden van de groep op te roepen voor een getuigenverhoor bij de rechtbank, maar nu het echtpaar zonder zit betekent het niet dat ze het bijltje erbij neerleggen. “Dan vragen we om seancegangers 1 tot en met 6”, vertelt Floor. “En dan moet de rechter zich er maar weer over buigen of hij vindt dat de gemeente moet helpen ze bij dat verhoor te krijgen.”
Inmiddels heeft Floor gesproken met de ambtenaar die tijdens de seance met de groep mee zou hebben gelopen. Floor en Radia hebben tegen haar inmiddels ook aangifte gedaan, naast de aangifte van grafschennis die al tegen de seancegroep loopt. Floor en Radia verwijten de meeloopambtenaar plichtsverzuim. "De ambtenaar in kwestie had op dat moment moeten zeggen: stoppen", zei Floor daar eerder al over.

'Tegenseance'

Voor Floor en Radia Drost-Laabidi is een gesprek met de groep van wezenlijk belang, omdat de psychische staat van Radia flink achteruit gegaan is sinds ze erachter kwam dat de seance gehouden was. Omdat ze thuis de stemmen van haar twee overleden dochters hoort, verbleef ze lange tijd in een hotel waarvan de gemeente het verblijf bekostigde. Inmiddels is ze weer thuis, en gaat het na een ‘tegenseance’ in moederland Tunesië wat beter met haar.
“Volgens haar kwamen er feilloos namen en gebeurtenissen naar boven”, vertelt Floor. “Je moet het zo zien: in onze woning zijn onze kinderen aanwezig als entiteit. Omdat die entiteiten op de begraafplaats in hun rust gestoord zijn, gaan ze altijd naar een plek waar ze zijn ontstaan. En dat is bij ons thuis. Die stemmen zelf zijn niet vervelend, maar worden dat wel als je dat continu hoort. De enige oplossing is verhuizen of alle herinneringen uit huis weghalen, maar dat laatste is geen doen.”
Uiteindelijk vindt het echtpaar dat er iemand moet opdraaien voor de geleden schade. Radia heeft namelijk een tijd lang niet kunnen werken, en heeft volgens Floor nu ook behoefte aan een baan waarbij ze meer onder de mensen is. “Wij hoeven geen reep chocola, wij willen de spreekwoordelijke deuk uit de auto”, aldus Floor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.