Burgemeester Bolsius van Amersfoort beëdigd voor een laatste termijn

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort wordt door commissaris van de Koning Hans Oosters in de raadzaal beëdigd voor een derde termijn.
Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort wordt door commissaris van de Koning Hans Oosters in de raadzaal beëdigd voor een derde termijn. © Annemoon van Hemel / Gemeente Amersfoort
Amersfoort - In de raadzaal van Amersfoort is Lucas Bolsius maandagavond beëdigd voor een derde termijn als burgemeester. Er waren veel mooie woorden, maar Bolsius stond ook stil bij de impact van de Rusthof-seance. "Een van de moeilijkste situaties die ik heb meegemaakt."
De beslissing om door te gaan nam de 63-jarige CDA-er vorig jaar in de zomer al. In zijn toespraak direct na de beëdiging benadrukte Bolsius dat het aanvaarden van een derde termijn voor hem geen automatisme is. Hij denkt dat hij een rol te spelen heeft in het kleiner maken van de kloof tussen burger en politiek. "Juist in de coronatijd heb ik ervaren hoe belangrijk het is om van dichtbij contact te hebben."
Commissaris van de Koning Hans Oosters benoemde het contact maken met inwoners in zijn toespraak ook specifiek als kracht van Bolsius. "Jezelf in dienst stellen van de inwoners is jouw motor." Verder beschreef Oosters dat de Amersfoortse burgemeester veel voor mensen betekent achter de schermen op het moment dat iemand een beroep op hem doet.

Verdriet en bedreiging

Beide bestuurders stonden ook stil bij de zaak Rusthof die draait om een nachtelijke spirituele sessie van een groep mensen op de kinderbegraafplaats van Rusthof. Na onderzoek rekende de Nationale Ombudsman het de burgemeester aan dat het vertrouwen van nabestaanden verspeeld was. Nabestaanden procederen nog altijd tegen de gemeente en Bolsius werd vorig jaar ernstig bedreigd vanwege de kwestie.
De burgemeester stond tijdens zijn toespraak met een brok in zijn keel stil bij de affaire. "De gebeurtenissen op Rusthof hebben veel mensen diep geraakt. Het intense verdriet van het verliezen van je kind heb ik indringend ontmoet. Daarbij heeft ook mijn gezin moeten ervaren dat besturen een onderdeel is van het privéleven. In veruit de meeste gevallen kunnen wij als gezin Bolsius gewone Amersfoorters zijn, maar social media zijn soms zeer dor en indringend. Ook voor mijn kinderen. Gelukkig ervaren we dan heel veel bemoedigende signalen van mensen om ons heen."
Bolsius wil mede hierom het vertrouwen tussen burger en de politiek herstellen. Door te luisteren naar inwoners en ontmoetingen mogelijk te maken wil hij de kloof tussen hen en wat hij 'het systeem' noemt dichten. "Ik voel een enorme drive om het vertrouwen terug te winnen." De komende zes jaar is zijn laatste termijn, kondigde hij zelf aan. Daarmee behoort hij samen met Melis van de Groep in Bunschoten en Koos Jansen in Zeist tot de langstzittende burgemeesters van de provincie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.