Minderjarige vluchtelingen ondergebracht in hotel: 'Amersfoort neemt verantwoordelijkheid'

© Google Streetview
Amersfoort - In Amersfoort worden 40 minderjarige vluchtelingen opgevangen in het Van der Valk hotel aan de Ruimtevaart. Het gaat om veelal jongens tussen de 15 en 18 jaar die voornamelijk uit Eritrea en Syrië komen. Ze wonen er vanaf vandaag en blijven er minimaal drie maanden omdat het in het aanmeldcentrum in Ter Apel veel te druk is.
"Er is dag en nacht begeleiding en beveiliging aanwezig in het hotel, die de jongeren helpt in hun asielproces en tevens toeziet op de gang van zaken in en om de locatie", aldus de gemeente in een persbericht. "Daarnaast krijgen alle minderjarige vluchtelingen een voogd via het NIDOS, de voogdij-instelling voor deze jongeren."

Jonge vluchtelingen

De gemeente gaat samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) regelen dat de jongeren naar school kunnen. Ook wordt er in het hotel aan de Ruimtevaart een recreatieruimte gerealiseerd zodat ze er na school kunnen ontspannen en relaxen. Verder worden er ook activiteiten georganiseerd buiten het hotel waarbij vrijwilligers zullen helpen.
Amersfoort benadrukt dat er ook jonge vluchtelingen worden opgevangen in Leusden en dat dat erg goed verloopt. De gemeente gaat er daarom vanuit dat het nu ook het geval zal zijn. Want de jongeren toch onderbrengen in Ter Apel is geen optie. "Het risico op infectieziekten op het terrein van aanmeldcentrum Ter Apel is namelijk te groot. Ook werd bijna een punt bereikt waarop jongeren buiten moesten slapen. Daarom deed het COA een dringende oproep aan de gemeente Amersfoort voor extra opvangplekken en nam Amersfoort haar verantwoordelijkheid."
Behalve in Amersfoort worden op meerdere plekken in de regio op dit moment vluchtelingen opgevangen. Dat is onder meer in Wijk bij Duurstede, Houten en Utrecht. Het gaat om mensen waarvoor in Ter Apel geen plek is en om Oekraïense vluchtelingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.