Drie vluchtelingen Wijk bij Duurstede opgepakt, keren niet meer terug in opvang

De opvanglocatie op sportpark Mariënhoeve
De opvanglocatie op sportpark Mariënhoeve © Twitter Iris Meerts
Wijk bij Duurstede - Drie vluchtelingen die sinds dit weekend zijn opgevangen in Wijk bij Duurstede, zijn gisteravond opgepakt. Twee van hen probeerden in te breken in een caravan, de ander werd gepakt voor winkeldiefstal. De gemeente laat weten dat de drie mannen worden overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en niet meer terug zullen keren naar de opvang in de gemeente.
Bij de gemeente Wijk bij Duurstede kwamen gisteren meerdere meldingen binnen over vluchtelingen die voor overlast zorgden. Dit leidde volgens de gemeente tot onrust op straat, op schoolpleinen en op sociale media. In een brief schrijft het college zich er bewust van te zijn dat inwoners zich zorgen maken en zich onveilig voelen. "Hiervoor nemen wij onze volledige verantwoordelijkheid."
Een woordvoerder vertelt dat de gemeente al bij het opvangen van de vluchtelingen had toegezegd dat het diegenen die zich zouden misdragen, zou verwijderen. "Dat is nu dus gebeurd. Wij zijn in overleg met de Veiligheidsregio, de politie en het COA om per direct passende maatregelen te nemen." Voor de drie vluchtelingen die gisteren zijn aangehouden, betekent dit dat hun verblijf in de plaatselijke sporthal Mariënhoeve er al na twee nachten opzit.

Onhoudbare situatie Ter Apel

Afgelopen vrijdag kwam een groep van honderd asielzoekers aan bij de Jaarbeurs in Utrecht, omdat de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel onhoudbaar was. Daarom werden meerdere bussen ingezet om vluchtelingen naar andere locaties in het land te brengen. Naast Utrecht waren dat Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen. In totaal konden zo 390 mensen weg bij het aanmeldcentrum, waar honderden mensen de afgelopen tijd buiten moesten slapen vanwege de drukte.
Die honderd vluchtelingen konden echter niet in de Jaarbeurs blijven, waardoor de korfbalhal in de gemeente Wijk bij Duurstede in beeld kwam. Daar moeten de asielzoekers zeker enkele weken blijven, "maar het zou ook langer kunnen", aldus een woordvoerder. "Ook wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen om deze mensen een menswaardig verblijf te geven", vertelde burgemeester Iris Meerts over de keuze om de vluchtelingen onderdak te bieden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.