Stanislav vluchtte uit Oekraïne en werkt nu als buschauffeur bij Pouw in Vianen

De Oekraïense Stanislav krijgt instructies van Chantal
De Oekraïense Stanislav krijgt instructies van Chantal © RTV Utrecht
Vianen - Hij heeft er zin in, vertelt hij. De Oekraïense Stanislav Rozhkovskyi is sinds een maand in Nederland en gaat nu aan het werk als buschauffeur voor Pouw vervoer in Vianen. Het is een win-win-situatie want waar Stanislav blij is dat hij weer aan het werk kan, is het voor Pouw een oplossing voor het personeelstekort.
Stanislav vluchtte uit Oekraïne en werkt nu als buschauffeur bij Pouw in Vianen
Chauffeur Chantal Markus laat Stanislav de route zien: "Het heeft weinig zin om te zeggen 'hier naar links, of hier naar rechts', dat ga je nooit onthouden dus ik moet het gewoon rijden en hij moet opletten." Stanislav heeft een oplossing gevonden voor het leren van de route, hij neemt het op met zijn telefoon: "Ik kan het niet onthouden, en morgen moet ik de route alleen rijden", zegt hij met een glimlach.
Het tekort aan chauffeurs is al maanden een probleem. Busvervoerder Pouw heeft in de afgelopen maanden Oekraïense chauffeurs aan kunnen nemen. Eerder was het niet mogelijk om als chauffeur op een lijndienst te werken als je geen Nederlands kon spreken. Nu kan dan dat wel. Chantal: "Mensen komen naar je toe om de route te vragen en informatie over haltes te vragen. En dan is het lastig als je het eigenlijk niet begrijpt. Maar ja, gezien de krapte op de markt snap ik wel dat er een uitzondering gemaakt wordt."
Stanislav rijdt ook op lijndiensten, en straks doet hij dus ook leerlingenvervoer. Het gaat om Oekraïense kinderen die in Maarssen naar school gaan. Stanislav: "Ik heb zin om hier aan de slag te gaan." Voor het eerste ritje heeft hij wat lekkers voor de schoolkinderen meegenomen.
Stanislav was tijdens het uitbreken van de oorlog aan het werk als vrachtwagenchauffeur in Europa. Hij weet dus hoe het is om in grote voertuigen te rijden. Hij vindt het ook erg fijn dat hij dat nu weer kan gaan doen. "En het rijden is hier in Nederland hetzelfde als in de rest van Europa, alleen hier zijn de wegen beter dan in Oekraïne."

Rijschool

Bij vervoerder Pouw in Vianen hebben ze niet alleen een tolk aangenomen zodat communicatie met de Oekraïense chauffeurs makkelijker gaat. Ook zijn instructies vertaald in het Oekraïens. Voor in de lijnbussen waar de chauffeurs rijden, zijn posters in de bussen opgehangen. Zo weten de reizigers dat de chauffeur geen Nederlands spreekt.
© RTV Utrecht
Ook is het vervoersbedrijf afgelopen maanden een eigen rijschool gestart. Johan Pouw: "We kunnen nu zelf mensen opleiden tot buschauffeur". Het bedrijf is vooral op zoek naar mensen die part-time chauffeurswerk willen doen. Bijvoorbeeld leraren die tijdens schoolvakanties een paar dagen op een evenement zouden willen rijden. "De fulltime chauffeurs zijn gewoon niet te vinden", aldus Pouw.
Naast het zelf kunnen opleiden van chauffeurs en het aannemen van vluchtelingen uit Oekraïne heeft Pouw ook huisvesting geregeld voor de buitenlandse chauffeurs. Johan Pouw: "Voor acht Oekraïners hebben we huisvesting kunnen regelen, omdat dat ook lastig was voor de chauffeurs."
Op 10 september organiseert Pouw een open dag in Amersfoort. Iedereen die het leuk lijkt mag een keertje in een grote bus komen rijden. Je hoeft dus geen ambitie te hebben om chauffeur te worden, ook voor de lol mag je komen rijden. Pouw: "Want ja, misschien vertellen ze daar wel over op een verjaardag en dan komt het bij iemand die er wel oren naar heeft. Zo proberen we mensen te bereiken".
Stanislav heeft er vertrouwen in dat hij de route zonder Chantal komende weken ook goed gaat rijden. "Met de route opgeslagen op mijn telefoon moet het gaan lukken", lacht hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.