Gratis tampons voor minima in Nieuwegein: 'Mooi, maar vreselijk dat het nodig is'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Nieuwegein - Als je het vlug zegt, klinkt 8 euro per maand voor tampons en maandverband misschien niet als veel. Maar de gemeente Nieuwegein merkte dat het voor inwoners met een laag inkomen steeds lastiger wordt om daar geld voor op te brengen. Daarom kunnen minima uit die stad vanaf vandaag gratis menstruatieproducten ophalen. "Het mag niet zo zijn dat de meiden en vrouwen in onze gemeente hier onder lijden."
Ze heeft meer vervelende verhalen gehoord dan ze had gehoopt. Meisjes die door het gebrek aan maandverband maar niet naar school gaan, vrouwen die voor de zekerheid thuis blijven. Esra Cebbar, coördinator van de Nieuwegein Stadspas, zag dat de gemeente iets moest gaan doen. En snel ook, zeker omdat alles überhaupt duurder wordt.

Armoede

"Echt heel mooi dat zoveel mensen hier nu iets aan gaan hebben", zegt Cebbar. "Maar als je er goed over nadenkt, is het vreselijk dat het nodig is. Zoveel armoede is er dus in onze stad. Je hoopt dat het niét nodig zou zijn. Dan zou het pas goed gesteld zijn met deze gemeente."
Ze staat samen met wethouder Guido Bamberg tussen de netjes opgestapelde verpakkingen maandverband en tampons. Want daar, bij het GGD Informatiepunt in winkelcentrum Cityplaza, kunnen minima die producten vanaf nu ophalen. Dat zijn mensen met de Nieuwegein Stadspas, verduidelijkt ze. "Met die pas hebben 2.800 huishoudens recht op korting op bijvoorbeeld zwemles en culturele activiteiten. En nu kunnen ze dus ook gratis menstruatieproducten afhalen."
'Alles wordt duurder, daarom moesten we iets doen'

Taboe

Het is een laagdrempelige oplossing, aldus wethouder Bamberg. "Dit is een maatregel die misschien klein lijkt, maar heel veel voor een ander kan betekenen. Daarom vonden we dat we hier als gemeente iets in moesten gaan betekenen. Inwoners hebben immers die producten gewoon nodig, daar kun je niets aan doen."
Cebbar hoopt dat het taboe op woorden als 'ongesteldheid' zo ook afneemt. "Ja, zeg nou zelf: de helft van onze wereld wordt ongesteld. Dat is iets wat we moeten vieren, maar dat doen we vaak niet. Je moet je voorstellen dat sommige mensen dan te maken hebben met twee taboes. Dan heb je al weinig geld, en moet je het ook nog over je menstruatie hebben. Dat betekende voor veel vrouwen in onze gemeente dat ze zichzelf maar een beetje lieten zitten. En dus thuisbleven. Met deze tampons en pakken maandverband worden zij in ieder geval een héél klein beetje vooruit geholpen."
Geen geld voor maandverband: 'Dat zou echt niet meer moeten kunnen'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.