Op de Utrechtse Heuvelrug krijg je tijdens Open Monumentendag muziek als bonus

Concert op landgoed Sparrendaal
Concert op landgoed Sparrendaal © Gusta ter Veen
Doorn - Een koperkwintet op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen, een singer-songwriter in het poortgebouw van landgoed Zuylenstein in Amerongen en een celloduo in de historische theethuis Bartiméus in Doorn. Tijdens de Open Monumentendagen is een bezoekje aan een monument op de Utrechtse Heuvelrug meer dan een kijkje achter deuren die vaak gesloten blijven: er klinkt ook muziek.
Heuvelrug combineert namelijk Open Monumentendag met het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug. "Wat is er nou mooier dat je op plekken kan komen waar je normaal niet naar binnen kunt, en dat je dan als bezoeker ook nog mooie muziek kunt horen?", zegt initiatiefnemer Annoesjka Cabo.
Op de Utrechtse Heuvelrug krijg je tijdens Open Monumentendag muziek als bonus
"Ik ben zelf violiste en speelde wel eens in mijn woonplaats. En er wordt hier zoveel muziek gemaakt, er zijn zoveel amateur ensembles maar ook professionele musici die hier wonen. Ik dacht: kunnen we die niet bij elkaar brengen en concerten organiseren?", vertelt Cabo. De combinatie met Open Monumentendag leek haar een mooie manier voor de musici om zich te presenteren. "Die verbinding tussen locaties en de muziek en de mensen onderling leek me heel mooi. En zo maak je de muziek ook nog toegankelijk voor mensen die niet zo snel naar een officieel concert gaan."
Genieten van muziek in de theetuin van Bartiméus
Genieten van muziek in de theetuin van Bartiméus © Gusta ter Veen
Het thema van de monumentendagen is dit jaar: duurzaam duurt het langst. "Klassieke muziek bestaat al heel lang zonder moderne techniek, de instrumenten gaan lang mee, ze worden ook steeds weer gerenoveerd. En we hopen dat mensen te voet of met de fiets naar de concerten komen, dus het was voor ons leuk om daar bij aan te sluiten."
Tijdens het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug op 10 en 11 september zijn er 56 concerten op 16 verschillende locaties. Bijna alle concerten zijn gratis.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.