Woerden en Oudewater bouwen razendsnel woningen voor Oekraïense vluchtelingen, maar hoe zit het met die andere asielzoekers?

© RTV Utrecht
Woerden - In een paar maanden tijd zijn in Woerden en Oudewater enkele honderden plekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gecreëerd. Dinsdagavond lieten de gemeenten voor het eerst zien hoe die nieuwe plekken eruit zien. In de loop van volgende maand zijn de vluchtelingen welkom.
Het is er stoffig, de koelkasten en wasmachines staan nog in de verpakking en de muren zien er wat sober uit. Maar toch, binnen een aantal maanden heeft het voormalige Campinapand aan de Bleek in Woerden al een aardige transformatie ondergaan. Drie woonlagen zijn helemaal omgebouwd tot woonruimtes voor Oekraïense vluchtelingen met op elke verdieping kamers, keukens, een gezamenlijke ruimte en sanitair. Er is plek voor 140 personen. In Statenland in Oudewater, waar ook nieuwe woonunits neer zijn gezet, worden straks iets meer dan veertig Oekraïense vluchtelingen ondergebracht.
Woerden en Oudewater bouwen razendsnel honderden woningen voor Oekraïense asielzoekers
Esther Batist zorgt voor de inrichting van het pand aan de Bleek, net zoals ze dat eerder deed bij de andere opvang locatie in Woerden, de Stadspoort. Tevreden kijkt ze rond, want er is veel gebeurd in de afgelopen maanden. "Er is keihard gewerkt", concludeert ze. "We zijn blij dat het zo snel gebouwd kon worden." Met de nieuwe locaties erbij vangen Woerden en Oudewater samen bijna 250 vluchtelingen op.

In de provincie Utrecht worden nu zo'n vijfduizend Oekraïense vluchtelingen opgevangen, zowel particulier als gemeentelijk. Dat aantal stijgt nog steeds in lichte mate. Dat komt voornamelijk door het feit dat vrijwel alle opvanglocaties binnen de regio vol zijn. Incidenteel komt er extra ruimte vrij, waardoor er meer vluchtelingen binnen de regio geplaatst kunnen worden. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat het moeilijk in te schatten is wat er in de toekomst gaat gebeuren met de toestroom van nieuwe vluchtelingen. Er gaan zowel berichten rond die een toename als een afname voorspellen.

'Kijken of er ruimte is voor asielzoekers'

Wethouder Jacques Rozendaal (ChristenUnie-SGP) is ook tevreden met de snelheid waarmee het pand is omgebouwd in die paar maanden tijd. Dat dit zo snel lukt staat in schril contrast met de asielzoekerscrisis in Ter Apel die nu speelt; het is lastig om voor die mensen een tijdelijk onderkomen te vinden. In Woerden wil wethouder Rozendaal wel kijken wat er mogelijk is voor die mensen. "Op dit moment zijn deze woningen voor Oekraïense vluchtelingen, maar we voelen met de crisis mee. We moeten in de gaten houden hoe snel het hier volloopt en als er ruimte over is, gaan we kijken wat er mogelijk is."
Dat het voor gemeenten makkelijker is om opvang te creëren voor vluchtelingen uit Oekraïne heeft verschillende redenen, zegt wethouder Rozendaal. "Toen de oorlog uitbrak, werden er direct crisismaatregelen genomen. Het ging om Europese vluchtelingen, wat overzichtelijker is. En Oekraïners mogen hier ook meteen aan het werk als ze dat willen." In een crisissituatie is er meer mogelijk en zijn gemeenten minder aan regels gebonden, zegt de wethouder.
De dekens en lakens liggen al klaar op de bedden.
De dekens en lakens liggen al klaar op de bedden. © RTV Utrecht

Ingewikkelde regelgeving speelt parten

Hoe anders is dat voor andere asielzoekers of statushouders. Volgens de wethouder is voor die opvang bestaande en ingewikkelde regelgeving die veel meer vraagt van een gemeente. "Dat moet je ambtelijk goed organiseren."
Na een schoonmaakbeurt kunnen de douches worden gebruikt.
Na een schoonmaakbeurt kunnen de douches worden gebruikt. © RTV Utrecht
En dan is er nog de kwestie van het geld. Voor deze opvanglocaties in Woerden en Oudewater komt het Rijk met voldoende financiële middelen. Bij asielzoekers, vooral als ze (nog) geen status hebben en dus mogelijk Nederland op korte termijn moeten verlaten, is er veel minder behoefte om duurzaam te investeren.
"Ik snap dat het in de beeldvorming lijkt alsof vluchtelingen uit Oekraïne meer prioriteit krijgen. Dat is niet zo, maar omdat er vanuit een oorlogscrisis gehandeld wordt, is er nu heel snel geanticipeerd", aldus wethouder Rozendaal.

Asielzoekers in Woerden

Aan de regio Utrecht is gevraagd om het aantal opvanglocaties voor asielzoekers te verdubbelen, weet Rozendaal te vertellen. "Daar gaan we met alle gemeenten naar kijken, maar ik kan nog niet zeggen of er asielzoekers in Woerden opgevangen worden." Op de vraag of er wel al geschikte panden in beeld zijn, doet de wethouder ook nog geen uitspraken.
Intussen moeten in het pand aan de Bleek nog de laatste puntjes op de i worden gezet. Vooral op de begane grond is er nog flink wat werk te verzetten, maar Batist heeft er vertrouwen in dat op 13 september de eerste Oekraïense vluchtelingen in het pand kunnen wonen. "Dan zijn we wel trots dat we dit hebben neergezet met elkaar."
Nog een kookstel en een koelkast en dan is de keuken klaar voor gebruik.
Nog een kookstel en een koelkast en dan is de keuken klaar voor gebruik. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.