Dierenorganisaties willen einde aan beurzen met exotische dieren: 'Horen niet in een bamibakje'

© World Animal Protection
Houten - Verschillende dierenbeschermingsorganisaties willen dat minister Henk Staghouwer zo snel mogelijk een einde maakt aan beurzen waar exotische dieren worden verhandeld. World Animal Protection, International Fund for Animal Welfare(IFAW), Stichting SPOTS, Stichting AAP en de Dierencoalitie wijzen daarbij onder meer op een beurs die afgelopen weekend in Houten plaatsvond.
Medewerkers van World Animal Protection filmden daar op Terraria Houten. "We zagen daar opgepropte slangen, gestreste hagedissen en varanen in plastic bakken", zegt campagnemanager Sanne Kuijpers. "Stuk voor stuk prachtige dieren, maar we moeten ons realiseren dat het gaat om wilde dieren die in het wild horen, en niet in een bamibakje op een Nederlandse beurs."
"De dieren ervaarden duidelijk stress, werden voortdurend opgepakt en verplaatst, worden extreem beperkt in hun bewegingsruimte, hebben geen schuilmogelijkheden", wijst ze op de situatie van de beesten.
De organisatie achter Terraria Houten was niet voor commentaar bereikbaar. Op de eigen site wijst de organisator er wel op dat alle standhouders aan de geldende Nederlandse en Europese wetgeving moeten voldoen. Zo moeten de standhouders een bewijs van vakbekwaamheid hebben en zijn er regels voor vervoer.
Op dit moment mogen veel reptielen-, amfibieën- en vogelsoorten nog worden gehouden door particulieren. Dieren als pythons, kaaimannen, varanen en ara’s mogen daarom in Nederland gewoon worden verhandeld.
In Nederland vinden jaarlijks tientallen beurzen plaats met deze diersoorten. Het aantal reptielen, amfibieën en vogels dat hierop wordt verhandeld, wordt niet bijgehouden. Wel is bekend dat tussen 2014 en 2019 ruim 83 miljoen levende wilde dieren door Nederland werden geïmporteerd. Een deel daarvan wordt vervolgens verhandeld op beurzen.
De dierenorganisaties zeggen dat de beurzen niet alleen slecht zijn voor het welzijn van de dieren, maar dat er ook risico's zijn voor de volksgezondheid. Daarnaast zouden volgens de organisaties rondom deze beurzen regelmatig beschermde diersoorten illegaal verhandeld worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.