Corporaties Foodvalley willen tot 2040 13.000 woningen bouwen

© Pixabay
Veenendaal - Woningcorporaties in de regio Foodvalley willen tot 2040 ruim 13.000 sociale huurwoningen bouwen. Ieder jaar moeten er 700 huizen worden gebouwd. De corporaties kunnen dat weer betalen omdat vanaf 2023 de verhuurdersheffing wordt afgeschaft, zeggen ze.
Van de 13.200 huizen in totaal zijn er 1200 voor studenten bestemd. Het bouwen van de woningen gaat 250 miljoen euro per jaar kosten.
De corporaties hebben dit aanbod deze week aan de acht gemeenten in Foodvalley gestuurd. Drie van deze gemeenten (Veenendaal, Rhenen en Renswoude) liggen in onze provincie. De gemeenten spraken vorig jaar af om tot 2040 40.000 huizen te bouwen. Hiervan moet 30 procent sociale huur zijn. Het bouwen van de huizen is hard nodig, want de wachtlijsten voor sociale huurwoningen groeien al jaren.
De corporaties stellen een aantal voorwaarden om het aanbod waar te kunnen maken. Zij willen onder meer reële grondprijzen, goede afspraken over locaties en afspraken met marktpartijen. Ook pleiten zij voor een intensieve samenwerking tussen de gemeenten. Het is volgens de corporaties belangrijker dat er huizen worden gebouwd, dan in welke gemeente dat gebeurt.
Naast huizen bouwen willen de corporaties ook woningen verduurzamen. Ze beloven dat in 2030 zeker 30 procent van de bestaande huurhuizen goed geïsoleerd is. In 2050 moeten alle huizen C02 neutraal zijn. De corporaties investeren tot die tijd dan ook 70 miljoen euro per jaar aan isolatie, duurzame installaties en zonnepanelen. Hierdoor gaan ook de energielasten van huurders omlaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.