Kamerik wil jeugdsoos De Bijn nieuw leven inblazen: ‘Jongeren hangen nu in clubjes rond’

© RTV Utrecht
Kamerik - Al een aantal jaren is er geen bedrijvigheid meer in jeugdsoos De Bijn in Kamerik. Door corona en geluidsoverlast moest de soos sluiten. De jongeren die er tot dan toe kwamen verlieten Kamerik om te gaan studeren en een nieuwe generatie is nog niet opgestaan. Tot nu toe, want Kamerik wil De Bijn weer nieuw leven inblazen en roept jongeren op met ze mee te denken.
De 16-jarige Wesley van Beurten uit Kamerik heeft wel oren naar het heropenen van De Bijn. Nu zoekt hij zijn vrienden in het weekend bij iemand thuis op maar De Bijn lijkt hem een leukere plek om naartoe te gaan. “Ik verveel me niet hoor, in Kamerik”, zegt hij. “Maar het lijkt me wel fijn dat het opengaat zodat je in het weekend wat te doen hebt.”
Nu ‘hangt’ hij vaak wat rond in het dorp. “Beetje voetballen, beetje korfballen.” Er is altijd wel wat te doen, zegt Wesley, maar als je in het weekend echt een beetje op stap wil, dan is hij aangewezen op Woerden. “Het lijkt mij gewoon leuk als er in de avond wat georganiseerd wordt." Wat hem betreft mogen dat feestjes zijn, waar hij met zijn vrienden na de voetbal naartoe kan. “Beetje leuke muziek, mensen die je kent. Ja, het lijkt mij dan gezellig in De Bijn.”

Inloopavond voor jongeren

Vanavond worden jongeren uitgenodigd om in De Bijn met elkaar over de toekomst te praten. Wesley heeft een oefenwedstrijd van de voetbal en sluit daarna misschien nog met zijn vrienden aan. Het klinkt Rob Kwakkenbos, tijdelijk bestuurder van soos, als muziek in de oren. “We willen heel graag van de jongeren weten wat ze willen met De Bijn.”
“Wat je de afgelopen jaren zag, en ziet, is dat er overal in het dorp kleine clubjes ontstaan”, zegt Kwakkenbos. “In coronatijd zat iedereen thuis te drinken. Ik zag ze ook wel eens bij mij achter in het land. Dan dacht ik: is daar nou brand? Bleken het jongeren te zijn met een kampvuur. En daarnaast zijn er veel kroegen die geen jongeren onder de 18 binnenlaten. Die kunnen dus nergens terecht. Dat heeft ons gesterkt om weer actie te ondernemen.”

Boetes door geluidsoverlast

Vroeger leefde het in de soos, vertelt Kwakkenbos. Het bestuur bestond grotendeels uit jongeren en ze regelden alles zelf. “Op zondag kwamen ze dan schoonmaken en vaak bleven ze plakken om voetbal te kijken op het grote scherm. Het liep best wel lekker, tot we tegen overlast aanliepen.”
Geluidsoverlast was een aantal jaren geleden een bedreiging voor De Bijn. Een buurman klaagde steevast over geluid dat bezoekers van de soos veroorzaakten als ze buiten het pand stonden te roken of naar huis gingen. Het leverde de soos destijds meer dan eens een dikke boete op.
Het is tijd om écht weer wat voor de jongeren te doen
Rob Kwakkenbos, tijdelijk bestuur De Bijn
Kwakkenbos hoopt nu met een schone lei te beginnen. “Het gebouw zelf is geluidsdicht dus je kunt er een feest houden zonder dat de buren het horen. Maar als de jongeren naar huis gaan, dan weet je dat er eens geschreeuwd kan worden. Als de buurt gaat klagen, dan moet de gemeente achter ons staan.”

Plannen worden gesmeed

Het bestuur van De Bijn is al met de gemeente in gesprek. Die laatste is overigens enthousiast over het herstarten van activiteiten. “We juichen het initiatief toe”, laat een woordvoerder desgevraagd weten. “Maar wat betreft geluidsoverlast; daar zijn regels en wetten voor. We moeten goede afspraken maken zodat het niet bij de eerste de beste vorm van geluidsoverlast meteen misgaat.” Daarvoor is nog meer gesprek nodig, laat de woordvoerder weten.
Intussen worden de plannen gesmeed. Een feest op vrijdag voor jeugd onder de 18, op zaterdag een voor ouder dan 18. Twee jongeren staan al klaar om in het bestuur te gaan. “En we hebben een kant en klare ruimte”, zegt Kwakkenbos. “De bar staat klaar en de geluidsinstallatie is met wat aanpassingen gereed voor gebruik. Het is tijd om écht wat voor de jongeren te doen."
Vanavond kunnen alle jongeren tussen 18.30 en 19.30 naar De Bijn komen om mee te praten over de toekomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.