Zendmachtiging voor Amersfoort en Leusden naar Nieuwsplein33

© RTV Utrecht
Amersfoort - Nieuwsplein33 krijgt de zendmachtiging in Amersfoort en Leusden. Dat heeft het Commissariaat voor de Media besloten. Het gaat om de zendmachtiging voor de komende vijf jaar, tot en met 2027.
Nieuwsplein33 is een initiatief van de samenwerkende lokale en regionale partners RTV Utrecht, BDUmedia, De Stadsbron en bibliotheek Eemland. Een andere aanvraag van streekomroep Eemland1 is afgewezen. Deze omroep krijgt wel de zendmachtiging in Baarn, Bunschoten en Soest.
Aan beide toewijzingen ging een lang traject vooraf. De Stichting Streekomroep Eemland 1 was het onder andere niet eens met de keuze van de gemeenten Amersfoort en Leusden voor Nieuwsplein33 en tekende bezwaar aan. Het Commissariaat voor de Media concludeert nu dat "de voorkeursadviezen van de gemeenteraden van Amersfoort en Leusden op zorgvuldige wijze tot stand zijn gekomen en dat de gemeenteraden hun voorkeursadviezen voldoende kenbaar en deugdelijk hebben gemotiveerd. Het Commissariaat acht geen zwaarwegende gronden aanwezig om van de voorkeursadviezen af te wijken."
Streekomroep Eemland1 neemt in Baarn, Bunschoten en Soest de zendmachtiging over van Stichting Soest-RTV en van de Stichting Lokale Omroep Spakenburg. De lokale omroepen werken voortaan samen in de grotere streekomroep voor het Eemland.
Nieuwsplein33 is in eerste instantie een digitaal platform dat voor zichzelf een journalistieke taak ziet weggelegd. In tegenstelling tot de traditionele lokale omroep wil Nieuwsplein33 geen televisieprogramma's of radio-uitzendingen gaan verzorgen. Wel zullen bewegend beeld en geluid deel uitmaken van de kanalen die Nieuwsplein33 wil gebruiken om de nieuwsconsumenten in Leusden en Amersfoort te bereiken. Het is de bedoeling dat na de start samenwerking wordt gezocht met lokale en regionale partijen om de nieuwsvoorziening naar een hoger plan te tillen.
Wanneer Nieuwsplein33 precies van start gaat is nog niet bekend. Formeel is de concessie nu al geldig, vanaf augustus, maar het platform heeft nog enkele weken nodig om op te starten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.