Utrechtse partijen kritisch op wildgroei aan evenementen in de stad

© Fotostudio Red Green Blue
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad heeft vanavond gepraat over drie evenementen in de stad. De politici hadden forse kritiek op het tijdelijke stadion op het Jaarbeursplein, het bierfestival in het Wilhelminapark en een muziekfestival bij de Haarrijnseplas.
Het tijdelijke stadion op het Jaarbeursplein wordt in de maand september gebruikt voor allerlei nieuwe sporten zoals padel, daarna is het King of Court aan de beurt, vervolgens AirBadminton en tenslotte 3x3 basketbal. Ook zullen er een paar concerten plaatsvinden.
VOLT maakte zich vooral boos over de hekken met de naam van de sponsor BetCity. Ook zou er wat mis zijn met de vergunningaanvraag. Wethouder Eva Oosters (Student & Starter) gaf aan dat ze ook niet blij is met reclame voor gokbedrijven. “Gokken is verslavend, en problematisch gokgedrag is schadelijk voor de gezondheid van Utrechters”, zei de wethouder. Ze zei blij te zijn dat de hekken na de opbouwfase worden verwijderd. Maar ze zei ook dat ze niets kan doen om die reclame te voorkomen. In de toekomst legt de landelijke overheid regels op voor dergelijke reclames.

Communicatie

Oosters gaf toe dat de publicatie van de vergunning ‘helaas’ wat laat is gepubliceerd. Ze gaf aan dat ze in de toekomst beter wil communiceren over evenementen.
Dan maakte de Partij voor de Dieren zich druk over een bierfestival in het Wilhelminapark. De rechter heeft dat festival verboden. De gemeente had onvoldoende rekening gehouden met het monumentale karakter van het park, het is een rijksmonument. De grond onder de ligweide heeft te veel te lijden onder festivals als deze. Wethouder Oosters gaf aan dat ze niet in beroep gaat tegen het festival dat over tien dagen zou moeten plaatsvinden. Wel zei ze dat ze samen met de organisator van het Moutfestival op zoek is naar een alternatieve locatie.

Festival Strand

Tenslotte klaagde de Partij voor de Dieren, samen met een groot aantal andere partijen over de herrie van het festival Strand aan de Haarrijnseplas. Mensen die op twee kilometer van de plas wonen zeiden "enorme geluidsoverlast" te ervaren. De partij Utrecht Solidair (de oude SP-fractie) pleitte ervoor om in de toekomst het volume bij de Haarrijnseplas structureel omlaag te draaien. Dat vond Oosters geen goed plan.
Wethouder Oosters wist te melden dat er bij de gemeente 275 meldingen van geluidsoverlast zijn binnengekomen. Maar metingen van toezichthouders hebben geen overtreding van het geluidsniveau geconstateerd. Oosters zei dat de overlast is ontstaan door atmosferische en meteorologische factoren, zoals wind en wolken. Die zouden ervoor gezorgd hebben dat bewoners van Leidsche Rijn op een paar kilometer afstand last van de herrie hadden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.