Inloophuis voor leven met en na kanker: 'Hier kan ik mezelf zijn'

Coby Vos verloor vier jaar geleden haar man aan de gevolgen van kanker
Coby Vos verloor vier jaar geleden haar man aan de gevolgen van kanker © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het is een veel gehoord misverstand: je bent beter en dus is het klaar. Ex-kankerpatiënten en hun naasten weten wel beter. Vermoeidheid, maar ook angst en verdriet zijn niet zomaar weg. Het Toon Hermans Huis in Amersfoort is iedere dag geopend voor mensen die psychosociale ondersteuning zoeken. Het extra geld dat KWF Kankerbestrijding beschikbaar stelt voelt vooral ook als erkenning voor deze vorm van zorg.
Vier jaar geleden verloor Coby Vos haar man aan de gevolgen van kanker. Ze verzorgde haar echtgenoot intensief voor een periode van acht maanden. "Met heel veel liefde, ik zou het zo weer doen." Steun of hulp had ze naar eigen zeggen niet nodig of ging ze uit de weg. Toen haar man overleed realiseerde Coby zich ineens wel dat ze er grotendeels alleen voor stond. Ze wilde bovendien haar omgeving niet steeds belasten met haar verhaal en haar verdriet.
Troost vond ze in het Toon Hermans Huis in Amersfoort, vernoemd naar de bekende cabaretier die zelf overleed aan de gevolgen van kanker. Hoewel de drempel om binnen te stappen groot was, zo vertelt Coby zelf, was het welkom meer dan warm. "Je krijgt een arm om je heen en er wordt met je gepraat." Jezelf groot houden is niet nodig, laat staan dat je iemand zou belasten met je verhaal. In dit inloophuis staat de aandacht voorop. "Al vertel ik het twintig keer, ik kan het hier kwijt."

Jezelf kunnen zijn

Iedere donderdagmorgen is ze in het monumentale pand vlakbij het station van Amersfoort te vinden. Ze neemt deel aan een uurtje mediteren, kletst wat, drinkt thee en is vooral zichzelf. Daarnaast voert ze gesprekken met een psycholoog verbonden aan het Toon Hermans Huis. In vrijwel alle 81 inloophuizen in ons land zijn het vrijwilligers die de koffie en thee schenken en de activiteiten begeleiden. In Amersfoort is wel een coördinator die betaald wordt en de bedoeling is dat dit in alle centra mogelijk wordt.
Door een betaalde kracht in te zetten kan er meer werk gemaakt worden van fondsenwerving voor activiteiten, de zorg worden gecoördineerd en de naamsbekendheid worden vergroot. Op dit moment leven er meer dan 830.000 mensen met of na kanker. De verwachting is dat dit er in 2030 1,4 miljoen zijn. Slechts een klein deel van deze groep weet van het bestaan van centra zoals het Toon Hermans Huis.
Coby betreurt het dat het inloophuis altijd zo afhankelijk is geweest van fondsen en donaties. Ze vindt dat het geld er gewoon zou moeten zijn, omdat de ondersteuning die ze hier krijgt voor haar en veel anderen zo wezenlijk is. Ze is dan ook heel blij met het geld dat KWF Kankerbestrijding investeert. Maar ze zal zelf ook blijven collecteren. "Het is een liefdevol huis, dus je geeft liefde terug."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.