Kampong mist steun van gemeente om gestegen energiekosten: 'Nu al net zoveel betaald als een heel jaar'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Sportvereniging Kampong maakt zich grote zorgen over de energiekosten die het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Om alle leden te laten sporten moet het clubhuis worden verwarmd en moeten de velden worden verlicht. De omnivereniging heeft zevenduizend leden, waardoor de kosten van de faciliteiten hoog zijn. De vereniging hoopt er samen met de gemeente uit te kunnen komen, maar voelt zich niet gehoord.
S.V. Kampong maakt zich zorgen over hoge energieprijzen
"We verbruiken nogal wat", vertelt voorzitter Diederik Kersten van Stichting Facilitair Bedrijf Kampong. "Ik heb net nog even gekeken en we hebben nu al net zoveel betaald als voor corona in een heel jaar. Dan moeten de koude maanden nog komen."
Een van de problemen waar de vereniging tegenaan loopt is dat ze voor ieder veld een nieuwe aansluiting hebben voor de energie. Met een eigen meterkast. Dat betekent dat Kampong van de netbeheerder dertien keer een rekening krijgt: "Daar betalen we dus dertien keer energiebelasting voor. Als we nou van de gemeente een verklaring krijgen dat alle meters van Kampong zijn. Dan hoeven we maar één keer die belasting te betalen." Hierover is volgens Kersten de club al sinds 2016 met de gemeente in gesprek.
De energiecrisis komt na de coronacrisis, waardoor er twee financiële tegenvallers op elkaar volgen. "In de pandemie hadden we ook geld verloren, want de kantines waren niet open." Hierdoor was de baromzet van de club minimaal. Om te kunnen bezuinigen wordt nagedacht over zuinig omgaan met de verlichting en verwarming. "Maar als er 's avonds gespeeld wordt moet het toch verlicht zijn. Na een wedstrijd is het niet handig als het licht direct uit gaat."
De lampen op de velden zijn voor meer dan twee ton vervangen door LED lampen
De lampen op de velden zijn voor meer dan twee ton vervangen door LED lampen © RTV Utrecht

Mist steun gemeente

Om tot een oplossing te kunnen komen klopte Kampong aan bij de gemeente. "Helaas hebben we niet van hen gehoord hoe we dit gaan oplossen." Dat steekt de vereniging, want ze hadden meer verwacht. "De gemeente wil graag dat Utrechters blijven sporten, dus dan moeten ze dat blijven faciliteren", vindt Kersten. Als oplossing hoopt de vereniging op bijvoorbeeld een garantiestelling van de gemeente. "Ik wil niet zeggen dat ze gelijk geld moeten geven, maar er moet wel iets gebeuren. En niet alleen voor Kampong, maar ook voor andere verenigingen, want er zijn er heel veel die hier mee worstelen."

De gemeente Utrecht laat het volgende weten: "We herkennen het probleem van de stijgende energiekosten en maken ons zorgen om de gevolgen voor veel doelgroepen. Dit vraagstuk speelt overal in het land en treft niet alleen de sportverenigingen. Gezien deze brede problematiek vraagt dit om een landelijke oplossing. De toename van de energiekosten voor sport heeft ook de aandacht van NOC*NSF en de landelijke sportbonden.

Als gemeente ondersteunen we samen met SportUtrecht sportverenigingen in het verduurzamen en terugdringen van de energiekosten. Zo kijken we samen naar verduurzamingsmogelijkheden, zoals het plaatsen van zonnepanelen, energiezuinige apparatuur en ledverlichting."

Dat de gemeente Utrecht wil dat het Rijk met een oplossing komt voor dit brede probleem vindt Kampong geen oplossing: "Ze willen dat Utrechters blijven sporten. Dan kan je niet nu wegkijken en wachten totdat de regering wat gaat doen. De competitie start nu, dan kan je niet wachten tot Den Haag iets doet. De burgemeester en wethouders zijn er voor de burgers van Utrecht. En wij zijn Utrechters die hier graag sporten."
Als er gevraagd wordt naar duurzame oplossingen, reageert Kersten dat deze stap al is gezet; het clubhuis is vier jaar geleden verduurzaamd en heeft onder andere al zonnepanelen. De verlichting van de velden is allemaal vervangen door led-lampen. Dat is een investering geweest van 220.000 euro. "Maar met de huidige prijzen is het verlichten van een veld per maand in plaats van eerst duizend euro, nu wel drie- tot vijfduizend per maand." De maatregelen die de club heeft gedaan zijn daarom onvoldoende om de energieprijs te drukken. "Aan zonnepanelen heb je 's avonds niets. Ik hoop dus dat de gemeente snel gaat reageren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.