Celstraf voor drugsketelbouwer uit Overberg en betrokken Veenendaler

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Overberg/Veenendaal - Twee mannen uit Overberg en Veenendaal moeten de cel in omdat ze volgens de rechter "een sleutelrol speelden" in de productie van drugs. De 55-jarige man uit Overberg maakte drugsketels voor drugslabs, de 41-jarige Veenendaal was volgens de rechter een tussenpersoon bij de verkoop van de ketels.
De Overberger heeft zeven jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen, de Veenendaler vier jaar. De mannen kregen één jaar minder gevangenisstraf dan er door het Openbaar Ministerie was geëist.
De veroordeelde uit Overberg maakte een groot aantal drugsketels. Daarnaast is hij ook veroordeeld voor het deelnemen aan een criminele drugsorganisatie en witwassen. De Veenendaler verkocht de ketels en is daarnaast veroordeeld voor witwassen. Daarnaast had hij spullen en chemicaliën waarmee harddrugs gemaakt kunnen worden en cocaïne in zijn bezit. Ook exploiteerde hij een drugslab.
De twee speelden daarmee een aanzienlijke rol in de drugswereld, oordeelt de rechter. De ketelbouwer maakte dit mogelijk door voor een groot aantal drugslabs ketels te leveren en de tussenpersoon zorgde ervoor dat vraag en aanbod bij elkaar kwamen en produceerde zelf drugs.

Geheime communicatie

Beide mannen hadden speciale versleutelde telefoons waarmee zij dachten veilig en anoniem berichten te kunnen versturen. De politie wist de gesprekken te kraken en terug te halen. In de chats spraken de mannen over drugsketels en (grondstoffen voor) drugs. De advocaat van de man uit Veenendaal bepleitte dat de gesprekken niet als bewijs kunnen worden gebruikt. De rechtbank ging hier niet in mee en oordeelde dat de communicatie wel als bewijs kan worden gebruikt.
De politie hielden de mannen op 29 juni vorig jaar aan en doorzocht diezelfde dag hun woningen. Ook hun bedrijfspanden zijn doorzocht. Het gaat om panden van de 55-jarige man in het Utrechtse Elst en Veenendaal en het bedrijfspand van de 41-jarige man in Kootwijkerbroek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.