Twee asielzoekers Wijk bij Duurstede weggestuurd na bespugen agent

De opvanglocatie op sportpark Mariënhoeve
De opvanglocatie op sportpark Mariënhoeve © Twitter Iris Meerts
Wijk bij Duurstede - Opnieuw zijn twee asielzoekers weggestuurd uit de opvang in Wijk bij Duurstede. Volgens de gemeente misdroegen zij zich donderdagavond op de Markt in het stadje. Eén van hen bespuugde ook een agent. Ze zijn daarom niet meer welkom in de opvang. "Geen sprake van", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
"Er is geen plek in de opvang voor vluchtelingen die zich misdragen. Wij dragen mensen in zo'n geval over aan het COA", vertelt de woordvoerder. Ook burgemeester Meerts heeft gereageerd op het voorval. Zij noemt het gedrag "onacceptabel" en zegt dat het niet getolereerd wordt. Eén van de mannen is aangehouden.

Opvang in sporthal Mariënhoeve

Zaterdag kwamen honderd asielzoekers aan bij sportpark Mariënhoeve in Wijk bij Duurstede. Zij verbleven eerder bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar daar was de situatie onhoudbaar geworden.
De komst van de vluchtelingen veroorzaakte in Wijk bij Duurstede onrust. Op een informatiebijeenkomst voor omwonenden voerde burgemeester Iris Meerts naar eigen zeggen "pittige gesprekken" met bezorgde inwoners. Meerts zegde toe dat er beveiliging ingezet zou worden en dat er ook andere veiligheidsmaatregelen zouden worden genomen.

Lik op stuk

Maandag werden drie asielzoekers opgepakt. Twee probeerden in te breken in een caravan, de ander werd opgepakt voor winkeldiefstal. Naar aanleiding van deze incidenten scherpte de gemeente de veiligheidsmaatregelen verder aan. Er lopen sindsdien extra boa's in de stad en er zijn dagelijks vier extra politieagenten in Wijk bij Duurstede, die zowel overdag als 's nachts ingezet worden.
Ook liet de gemeente alle asielzoekers in de opvang doornemen door het COA. Vier mensen werden aangemerkt als potentiële overlastgevers, zeven werden bestempeld als zogeheten veiligelanders. Dat zijn asielzoekers uit landen die door de Nederlandse overheid als veilig worden gezien. Samen met de drie die al waren aangehouden, kregen ze te horen dat ze niet meer terug zouden keren in de sporthal in Wijk bij Duurstede. Ze zijn daarna overgedragen aan het COA.
Volgens de gemeente bleef het na de extra maatregelen van maandag rustig tot het incident van gisteravond. De gemeente laat weten dat er in de tussentijd geen andere incidenten zijn gemeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.