Verhuizing RIVM naar Utrecht wéér vertraagd, ook kosten nemen toe

© RTV Utrecht / Joep ten Have
Utrecht - De verhuizing van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het Utrecht Science Park heeft wéér vertraging opgelopen. Nadat eerder een gebrekkig ontwerp en corona voor uitstel zorgden, ligt het probleem nu bij het bedrijf dat het kantoor moet gaan bouwen. Zij geven aan niet voor 2025 klaar te zijn.
Dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een kamerbrief. De extra tijd die het bouwbedrijf Strukton nodig heeft, betekent een verdere vertraging van ongeveer 2 jaar. Waarschijnlijk komen daar ook nog eens extra kosten bij kijken, maar de exacte meerprijs wordt in deze brief niet genoemd.

Trillingen en corona

Het kantoor van het RIVM staat nu in Bilthoven, maar aan de bouw van het nieuwe pand wordt al sinds de zomer van 2014 gewerkt. De werkzaamheden werden eerst al drie jaar uitgesteld omdat het ontwerp niet voldoende trillingsvrij zou zijn. Daardoor kon toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge pas in 2017 het startsein geven voor de bouw van het complex.
In 2021 kwam daar nog eens ruim een jaar vertraging bovenop, vanwege de coronapandemie en omdat de eisen voor de laboratoria van het RIVM verder waren aangescherpt. Al met al betekent dat dat de bouw al zo'n zes jaar vertraagd is, en dus eigenlijk al af had moeten zijn.
Tussen de staat en het bouwbedrijf lopen een aantal geschillenprocedures. Die moeten volgens Kuipers leiden tot "bindende adviezen over tijd en kosten". Die worden begin volgend jaar verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.