Verontwaardiging na nieuwe FC Utrecht-rellen, KNVB druk in gesprek over mogelijke maatregelen

Utrechtse hooligans gooien vuurwerk naar hun eigen speler
Utrechtse hooligans gooien vuurwerk naar hun eigen speler © Orange Pictures
Zeist - "Dit zijn dingen die we niet willen zien in het voetbal. Het hoort er niet thuis." Deze reactie van de KNVB op het supportersgeweld van FC Utrecht van afgelopen week is een veelgehoorde. Op sociale media spreken steeds meer mensen zich uit tegen de ongeregeldheden tijdens wedstrijden van de Domstedelingen, maar harde maatregelen lijken vooralsnog uit te blijven. De KNVB laat weten druk in gesprek met voetbalclubs te zijn om het gedrag van raddraaiers de kop in te drukken.
Afgelopen weken zijn er tijdens wedstrijden van FC Utrecht drie keer rellen uitgebroken. Tegen Cambuur braken na de wedstrijd rellen uit. Vorige week maakte een deel van de supporters tijdens de wedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax oerwoudgeluiden nadat Ajax-spits Brian Brobbey had gescoord. Even later werd het duel stilgelegd nadat iemand een vuurwerkbom op het veld gooide. Gisteravond ging het weer mis toen Utrecht-fans vanuit het uitvak vuurwerk gooiden naar de eigen wisselspelers. Can Bozdogan werd daarbij bijna geraakt.
Waar de rellen precies vandaan komen, kan KNVB-woordvoerder Daan Schippers niet zeggen. Wel weet hij te vertellen dat het moeilijk uit te bannen is. "Als we supporters moeten opsporen dan hebben ze bijvoorbeeld sjaaltjes om of is er veel rook. In dat geval is het lastig om mensen op te sporen", legt Schippers uit. "Daarbij is het soms niet te horen of de spreekkoren nou oe-oe-oe of aa-aa-aa roepen. Het blijft een kleine minderheid die het voor de rest verpest."

20 jaar stadionverbod

Om de kans op supportersrellen terug te dringen kan er in algemene zin nagedacht worden over zwaardere straffen. Een mogelijk gevolg voor heftige ongeregeldheden zou een jarenlang stadionverbod zijn. "Je moet dan denken aan bijvoorbeeld een stadionverbod van 20 jaar voor racistische uitingen. Dat zou wel afschrikwekkend moeten werken."
Schippers is voorzichtig in zijn bewoordingen, omdat het een terugkerend probleem is en de gesprekken tussen de clubs nog lopen. "We zijn er natuurlijk mee bezig. Achter de schermen wordt er in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid aan gewerkt. En clubs onderling hebben hier contact over, maar wij zien ook dat het door blijft gaan."
Of het verder zou kunnen gaan dan jarenlange stadionverboden blijft onduidelijk. "Dat is per club verschillend. Maar als dit bijvoorbeeld bij FC Utrecht vier keer achter elkaar gebeurt, dan kan het heel snel gaan", legt Schippers uit. "Maar het is dan niet zo dat ze binnen vijf weken zonder publiek gaan, want je kunt in beroep gaan en duurt het even voordat er een beslissing over is genomen."

Zorgen om drugsgebruik in Galgenwaard

Burgemeester Sharon Dijksma uitte deze week in de gemeenteraad haar zorgen over het gedrag van een deel van de FC Utrecht-supporters. Na vragen van raadsleden liet ze weten dat drugsgebruik op de tribunes in de Galgenwaard een hardnekkig probleem is. "Het begint en eindigt met het gedrag van mensen zelf. En daar heb ik zorgen over."
De Utrechtse burgemeester liet weten dat het afsluiten van tribunes een mogelijke optie was, maar hoopte dat het niet zo ver hoefde te komen. Daarnaast liet Dijksma deze week weten dat er ook al de nodige maatregelen zijn genomen, zoals het opvoeren van de beveiliging in en buiten het stadion, het afsluiten van sluiproutes en het uitreiken van stadion- en gebiedsverboden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.