Honderdste officiële warme dag van het jaar een feit

© Robert Oosterbroek
De Bilt - Om 10.00 uur werd het in De Bilt 20,2 graden. Daarmee is het de honderdste warme dag van het jaar, meldt Weeronline. Omdat het nog maar begin september is komen daar waarschijnlijk nog meer warme dagen bij.
Het is de twaalfde keer sinds het begin van de meetreeks in 1901 dat het tot 100 of meer warme dagen in een jaar komt. Gemiddeld telt een jaar in het huidige klimaat 93 warme dagen. Van de twaalf jaren waarin het tot meer dan 100 warme dagen kwam, komen acht jaren uit deze eeuw.
Door de opwarming van het klimaat zijn dagen waarop het 20 graden of meer wordt in een groter deel van het jaar mogelijk en in de zomermaanden zijn warme dagen inmiddels de standaard geworden. Hierdoor loopt het aantal warme dagen in een jaar gemakkelijk hoog op. Recent kwam het in 2020 en 2018 ook tot meer dan 100 warme dagen. In 2018 werd zelfs een nieuw record van 132 dagen met maxima van 20 graden en meer genoteerd.
Dit jaar konden we op 12 april de eerste officiële warme dag van het jaar noteren. Het was de enige warme dag in april op het landelijk hoofdstation in De Bilt. De maanden daarna werd het veel vaker warm. In mei kwam het tot 14 warme dagen, juni telde er 21 en juli 29. Augustus noteerde een onbreekbaar record van 31 warme dagen. Tot dusver zijn ook alle septemberdagen warm verlopen.
Het aantal warme dagen in 2022 zal nog flink oplopen, verwacht Weeronline. Voorlopig wordt de 20 graden komende tijd dagelijks (ruimschoots) gehaald. In het volgende weekend is het nog onzeker of het 20 graden in De Bilt wordt. Een gemiddelde september telt twaalf warme dagen en ook in oktober komt het gemiddeld nog tot twee warme dagen.
Als we uitgaan van de verwachting voor komende week en het klimaatgemiddelde voor de rest van de herfst zouden we dit jaar kunnen uitkomen rond 115 warme dagen. Alleen 2003 en 2018 telden er meer, met 116 en 132 twintigers in De Bilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.