'Festivalweekend Wijk bij Duurstede een groot succes', asielzoekers gevraagd om binnen te blijven

© Wijks Nieuws / ‘t Groentje
Wijk bij Duurstede - In Wijk bij Duurstede was het een feestweekend met niet één maar twee festivals. Met festival Kleurrijk Uit in Wijk en het foodtruckfestival Toost was het een gezellige boel. Maar tot twee dagen voor het weekend was het nog maar de vraag of het door zou gaan: met de komst van een groep asielzoekers op sportpark Mariënhoeve twijfelde de gemeente of ze de veiligheid in hun stad wel konden waarborgen. Daarom hebben ze de asielzoekers dit weekend bewust verzocht om in de sporthal te blijven en zijn er daar extra activiteiten georganiseerd om de asielzoekers binnen te houden.
Vorige week zaterdag kwam een groep van aanvankelijk 100 asielzoekers vanuit Ter Apel naar Wijk bij Duurstede. Waarvan een aantal overlast veroorzaakten en werden opgepakt. Dat zorgde voor veel onrust onder de inwoners van het stadje. Inwoners protesteerden en waren bang voor hun veiligheid.
Ook voor de organisatie van Kleurrijk Uit in Wijk was er veel verwarring. "Eerst werden we afgebeld en een dag later kon het toch doorgaan. Het was een hele hectische week voor iedereen", vertelt Tom van Ginkel. "Mensen moesten ook even wennen aan het idee. De meningen liepen flink uiteen van tevoren, het kwam allemaal abrupt op ons af."

Bewust binnen blijven

Om hun inwoners gerust te stellen, besloot de gemeente de asielzoekers bewust binnen te houden tijdens het festival. "We wilden ervoor zorgen dat het gezellig bleef op het festival, maar ook in de sporthal. Daarom hebben we allerlei activiteiten georganiseerd in de hal voor de asielzoekers. Zodat zij hier ook een leuke tijd hebben en we incidenten konden voorkomen", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "We zijn als gemeente heel tevreden over hetverloop van het festivalweekend. En we zijn blij dat het toch door kon gaan."
Festivalorganisator Van Ginkel laat weten dat hij door de gemeente voorafgaand aan het festival is geïnformeerd dat het evenement veilig zou verlopen en dat het net zo zal zijn als voorgaande jaren. "Ik ben verder niet in details getreden."
Op het festival merkte hij niets van de onrust die er speelde in het stadje. "Er waren heel veel verschillende mensen, ook zullen er vast een paar asielzoekers zijn geweest. Ik weet niet of die uit de sportzaal kwamen of er al waren, ik wil daar geen onderscheid tussen maken. Maar iedereen kwam samen. Muziek verbroedert en verbindt."
"Kleurrijk Uit in Wijk bestaat al jaren, maar zo'n feest als het nu was, heb ik nog nooit gezien", aldus een uitgelaten Van Ginkel. Ook na twee coronajaren was de ontlading groot voor de organisatie en inwoners van Wijk Bij Duurstede. "Van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht werd er gefeest door jong en oud. Dat het zo'n succes zou zijn, heb ik niet eens van kunnen dromen. Helemaal na zo'n hectische week."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.