Supporters Bunnikside FC Utrecht klaar met vuurwerkgooiers: 'Ze zijn kansloos en maken mijn club kapot'

Utrechtse hooligans gooien vuurwerk naar hun eigen speler
Utrechtse hooligans gooien vuurwerk naar hun eigen speler © Orange Pictures
Provincie Utrecht - "Ik snap letterlijk niet waarom je dit zou doen. Spelers worden uit hun spel gehaald en de sfeer wordt er niet beter op. Dit is voor niemand goed." Een aantal supporters van de Bunnikside van FC Utrecht is helemaal klaar met de relschoppers. Ze roepen de boosdoeners op onmiddellijk te stoppen. "Ze brengen de club in diskrediet."
De afgelopen weken is het bij de wedstrijden van FC Utrecht steeds raak. Na de wedstrijd tegen Cambuur braken er rellen uit. Bij de wedstrijd tegen Ajax werden er oerwoudgeluiden geroepen naar Ajax-spits Brian Brobbey. Later werd er nog een vuurwerkbom gegooid. Ook afgelopen vrijdag werd er een vuurwerkbom gegooid naar de eigen wisselspelers tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Can Bozdogan werd bijna door die bom geraakt.
De kans dat ze mij vinden is groot
Julia (gefingeerde naam)
Dat laatst genoemde incident wordt online veroordeeld door veel supporters. "We zijn het zat!", schrijft iemand op Twitter. "Hard straffen die lui, dit noem je geen supporters", meldt een ander op Facebook. Een man schreef op een forum een 'open brief aan de vuurwerk gooiende ultra'. Kort samengevat wil de briefschrijver dat de relschoppers stoppen met hun acties. Op die brief reageert het gros van de mensen steunend, een enkeling vindt de briefschrijver 'naïef'.

Anoniem verhaal doen uit eigen veiligheid

De actie is een aantal fanatieke supporters van de Bunnikside een doorn in het oog. Aan RTV Utrecht vertellen ze anoniem hun verhaal. Julia (gefingeerde naam) is een van hen en heeft een aantal jaren een seizoenkaart. "Er wordt mij afgeraden om met naam en beeld in de media te verschijnen", vertelt ze. "Die groep schijnt echt niet oké te zijn. De kans dat ze mij vinden is groot en dan sta ik niet met een veilig gevoel op de Bunnikside uit angst dat ze mij misschien iets aan zouden doen."
Julia vindt de thuiswedstrijden in het Bunnikvak fantastisch. "De sfeer is er altijd goed, helemaal op de plek waar ik sta." Een thuisdag van FC Utrecht is als een dagje uit en een weerzien van vrienden die al jaren haar 'buren' zijn in het vak. Na de wedstrijd drinken ze samen biertjes in het supportershonk.
Dat wil ze graag zo houden maar ze is bang dat de vuurwerkbom nadelige gevolgen gaat hebben voor het Bunnikvak. "Dit wordt niet lang meer getolereerd. Misschien besluiten ze wel om een paar wedstrijden te spelen zonder publiek op de Bunnikside. Dan raakt het mij ook en wordt ik gestraft terwijl ik een voorbeeld supporter ben." Ze is dan ook boos op de relschoppers: "Een normaal mens met normen en waarden doet dit soort dingen niet. Dit doet echt niemand goed."

'Dit heeft niets met supporten te maken'

Erik (gefingeerde naam) komt al ruim veertig jaar kijken naar de wedstrijden van FC Utrecht. "Ik vind dit echt belachelijk", zegt hij woest. "Een fakkel zou nog kunnen voor de sfeer maar die bommen, die slaan nergens op. Ze brengen de 'normale' supporters in diskrediet, zoals bij de laatste wedstrijd bij Fortuna. Let maar op, volgende keer kan ik niet naar die uitwedstrijd dankzij deze jongens. Ze zijn überhaupt kansloos, dit heeft niets met supporten te maken."
Als je er één spreekt, staan er meteen twintig anderen tegenover je
Ruud (gefingeerde naam)
Het liefste zou Erik de jongens "zelf wel aanpakken", maar wie het precies zijn; dat weet hij niet. Supporter Ruud (gefingeerde naam), dertig jaar seizoenkaarthouder, kent de relschoppers niet persoonlijk maar heeft wel een idee van wie het zijn. Het zou om een jonge groep gaan, tussen de 16 en 26 jaar oud, zo schat hij. "Het is de generatie die nooit 'nee' heeft gehoord. Drugs gebruiken is voor hen net zo normaal als het eten van een stroopwafel. Een pilletje en een snuifje, een halve fles Beerenburg en dan naar de wedstrijd."
Er is geen kruid tegen gewassen, zegt Ruud. "De mensen die de veiligheid moeten waarborgen, durven ze niet aan te pakken. Als je er één spreekt dan heb je er meteen twintig tegenover je staan." Zelf is Ruud ook al bedreigd via Facebook nadat hij zich uitsprak tegen de relschoppers. "Ik spreek ze dus niet aan in het echt. Ik ga naar de wedstrijd om te juichen, niet om met een blauw oog thuis te komen." Volgens Ruud zijn ze niet te corrigeren. "Vroeger kreeg ik een tik van de destijds oude garde als ik te ver ging, maar die correctie van binnenuit is er niet meer."

Strenger optreden

Wat Ruud betreft mag er strenger opgetreden worden. Meer cameratoezicht bijvoorbeeld en beter controleren op de pasjes bij de deur. En ook Julia denkt dat hardere acties nodig zijn. Desnoods moet de Bunnikside maar dicht tijdens een thuiswedstrijd, ook al raakt dat haar zelf. "Als ze dat echt gaan doen dan gaan mensen vanzelf tegen de relschoppers zeggen: hou hiermee op. Misschien zijn ze dan boos maar goed, had je dit maar niet moeten doen."
FC Utrecht heeft nog niet gereageerd op de vuurwerkbom van afgelopen vrijdag. Verwacht wordt dat ze deze week nog met een reactie komen, evenals de gemeente Utrecht. De supportersvereniging is dit weekend om een reactie gevraagd maar wilde die nog niet geven.

Voor eigen veiligheid zijn de namen van de bronnen in dit verhaal geanonimiseerd. De namen zijn bekend bij de redactie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.