Ook begin parlementair jaar voor drietal Utrechters: 'Het is een roerige start'

© Pixabay
Provincie Utrecht - De zomervakantie zit er nu echt voor iedereen op. En dus gaan ook alle politici vandaag - na een rumoerig zomerreces - weer naar Den Haag. De Utrechtse Tweede Kamerleden Eva van Esch, Derk Boswijk en Queeny Rajkowski kijken uit naar het moment om weer aan de slag te gaan.
Boswijk, CDA-kamerlid en woonachtig in Kockengen, vertelt dat hij alweer een tijdje aan de bak is. "Het zomerreces duurt lang, maar het is zeker niet alleen vakantie vieren. Ik ben met mijn gezin een paar weken weggeweest. Dat heb ik nodig om even afstand te nemen van alle problematiek. Maar vanaf het moment dat ik in Nederland ben, ben ik weer volop aan het werk."

Waardevolle gesprekken

Voor Rajkowski uit Utrecht is het reces een moment van uitgebreide werkbezoeken: "Even niet van debat naar debat en tussendoor een gesprek met mensen", licht het VVD-kamerlid toe. "Nu had ik écht tijd om wat verder weg te gaan en diepere en betere gesprekken te voeren met mensen in het werkveld. Dat helpt mij om een betere volksvertegenwoordiger te zijn."
Met landbouw in zijn portefeuille is het zeker voor Boswijk een intense periode geweest. Of zoals hij het zelf noemt: "Een heftige en onrustige start van het nieuwe jaar." De uitspraak van zijn partijleider, Wobke Hoekstra, veroorzaakte veel ophef, maar: "Zorgde er wel voor dat boerenorganisaties om de tafel zijn gegaan met politici. Ik denk dat deze impasse dus echt nodig was. Hopelijk komen we nu verder in de onderhandelingen."
Van Esch, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren en ook woonachtig in Utrecht, kon nog iets langer van haar rust genieten. Als coronawoordvoerder van haar partij had ze nu al meer drukte verwacht. "Ik was bang voor een coronagolf aan het eind van de zomer en dat valt - gelukkig - flink mee. Hopelijk kan ik me dit najaar ook meer focussen op mijn belangrijkste pijler: een leefbare planeet."

Vakantie

Alle drie de Tweede Kamerleden hebben deze zomer genoten van onze provincie. Zo ging Van Esch naar de Maarsseveense Plassen en vermaakte ze zich in haar thuisstad. "Ik had eindelijk tijd om weer lekker van Utrecht te genieten en op terrasjes te zitten. Het was fijn om even niet in Den Haag te hoeven zijn."
Boswijk genoot van zijn woonplaats Kockengen: "Ik heb me heerlijk vermaakt in dit heerlijke dorp, het is zo mooi hier in de zomer. Vorige week ben ik met de hitte nog bij ons achter in de sloot gaan zwemmen."
Rajkowski's hoogtepunt was toch de Vuelta: "Er hing een superleuke sfeer in de stad." Ook sprak ze nog met de handhavers die langs de route stonden: "Ik vind het leuk om dan even een praatje te maken, het is zo'n grote organisatie en die mensen werken keihard om Utrecht veilig te houden. Daar ben ik dan echt trots op."

Actiepunten

Nu de vrije tijd weer even voorbij is, verschijnen volle agenda's met stevige actiepunten. Ook voor Rajkowski: "Het belangrijkste is op dit moment de inflatie. Mensen zijn bang de rekening straks niet meer te kunnen betalen. Dit is iets wat niet binnen een week is opgelost, maar waar we dit hele jaar nog mee bezig zullen zijn."
Van Esch legt de focus op een andere manier van energiegebruik: "Met de energiecrisis en ruimtelijke veranderingen die nu spelen, willen we met de Partij voor de Dieren iets neerzetten wat over honderd jaar nog duurzaam is. Zodat we de generatie ná ons ook een fijn leven kunnen geven."
Als voorbeeld geeft ze de energietransitie. "In mijn huis in Utrecht was het deze zomer echt niet uit te houden met de hitte. Veel mensen hadden hier last van. Ik wil er nu voor zorgen dat mensen niet allemaal airco's gaan kopen, maar dat we met de politiek kijken naar een oplossing op de lange termijn. Zoals de energietransitie en het verduurzamen van huizen."

Rust

Boswijk hoopt dat er snel wat rust komt in de politiek en dat de boeren snel duidelijk krijgen. "Afgelopen anderhalf jaar ben ik bij zo'n vierhonderd boeren op werkbezoek geweest. Ik heb bijna dagelijks contact met ze. Het is een moeilijke situatie, want iedereen heeft een ander verhaal. Hopelijk komt formateur Remkes snel met een goed advies."
Daarnaast focust Boswijk zich ook op defensie, ook onderdeel van zijn portefeuille. "Er gaat dit jaar zoveel geld naar defensie. Er zijn mooie plannen, zoals jongeren makkelijker in contact laten komen met werken bij defensie. Nu is het tijd om deze plannen uit te gaan voeren."

Online veiligheid

Digitalisering is het belangrijkste thema in de portefeuille van Rajkowski, op verschillende vlakken wil ze de online veiligheid van Nederlanders verbeteren. "Mensen kennen WhatsApp-fraude, maar wat veel mensen niet weten, is dat ondernemers dagelijks digitaal worden aangevallen. Dit jaar komt er voor het eerst een meerjarenplan om dit tegen te gaan."
Het tweede punt van Rajkowski is de online veiligheid voor kinderen. "Er zijn regels wat er op televisie mag voor kinderen, maar online is dat er niet. Grote bedrijven zijn daar echt de baas, Facebook bepaalt en die houden geen rekening met kinderen. Normaal ben ik voor minder regeltjes, maar in dit geval moet er regulatie komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.