Vrijwilligers helpen asielzoekers in Wijk bij Duurstede: 'Het is belangrijk om ze bezig te houden'

Wijk bij Duurstede - Volleybal, voetbal of wandelen. Veel vrijwilligers zetten zich in om activiteiten te organiseren voor de vluchtelingen, die sinds ongeveer anderhalve week op sportpark Mariënhoeve in Wijk bij Duurstede verblijven. Eén van hen is Ron Meinema. "Het is niet de bedoeling dat ze de hele dag binnen zitten."
Meinema, die ook actief is als raadslid voor de SP in het stadje, gaat graag op pad met de asielzoekers. "We gaan met een man of zes wandelen, en ik laat ze dan Wijk bij Duurstede zien. Het is belangrijk om ze bezig te houden. De mensen zijn zeer opgetogen en zijn blij dat er mensen met hen meegaan."
Een vluchteling uit Oeganda vertelt enthousiast over de uitstapjes die hij samen met de vrijwilligers maakt. "We gaan naar het centrum en plaatsjes in de buurt. Er is van alles dat we te zien krijgen, zoals de rivier en het kasteel." Naast het doen van leuke activiteiten helpen de asielzoekers volgens Meinema ook allemaal mee in de opvang. "Je hoeft ze niets te zeggen, ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat er hier gestofzuigd wordt."
Nu kent Meinema de vluchtelingen, maar op het moment dat zij naar het stadje kwamen wist niemand wie zij waren. "Ze zijn niet gescreend door de IND (Immigratie- en naturalisatiedienst, red.) Toen ze hier aankwamen zijn er foto's gemaakt en is hun naam genoteerd. Er zaten veiligelanders en waarschijnlijk ook een paar criminelen bij."
Toen ik 20 was dacht iedereen dat alles nu beter zou gaan, maar het tegendeel is waar
Meinema doelt op een aantal vluchtelingen die betrokken waren bij incidenten. Deze overlastgevers zijn weggestuurd en de gemeente trof extra veiligheidsmaatregelen. Ook veiligelanders en potentiële overlastgevers moesten de opvang verlaten. Van de honderd mensen die hier aankwamen zijn er nu nog z'n tachtig over. Op de vraag hoe de sfeer nu is reageert de vrijwilliger resoluut. "Goed! Door de incidenten is het even wat minder geweest. Daar baal ik van, maar met de mensen die er nu zitten gaat het prima."
Van deze mensen, onder wie veel Syriërs, krijgt Meinema tragische verhalen te horen. "Ze laten mij foto's zien van de plek waar hun huis heeft gestaan. Daar is nu gewoon helemaal niets meer van over." Het raakt de vrijwilliger. "Thuis op de bank denk ik: hadden we toen ik 20 was verwacht dat dit zo zou zijn? Toen had iedereen gezegd: nee, het wordt allemaal veel beter. Maar het tegendeel is waar, denk ik."
Perspectief
De opvanglocatie op sportpark Mariënhoeve is tijdelijk. Wat er hierna gaat gebeuren is onduidelijk, zegt wethouder Wil Kosterman. "We zorgen dat mensen onderdak houden, maar dan in een andere gemeente binnen de provincie." Is het dan echt geen optie dat deze mensen in het stadje blijven? "Nee, dat is niet de bedoeling. Dit is voor ons als kleine gemeente een hele zware taak, dat houden we niet lang meer vol. Ik zou graag perspectief willen bieden, maar dat kunnen wij op dit moment niet. Ik hoop van harte dat het zo snel mogelijk kan. Dat heen en weer gesjouw met mensen kan natuurlijk eigenlijk helemaal niet. "
Dat heen en weer gesjouw met mensen kan natuurlijk eigenlijk helemaal niet
Ook Meinema hoopt dat er snel perspectief komt voor de mensen. "Ik hoop dat ze straks weer in een fatsoenlijke opvang terecht komen en daar rustig kunnen verblijven. Het zijn mensen die van hot naar her zijn gegaan en veel hebben meegemaakt. Je ziet ze hier al tot rust komen, ze hoeven hier ook niet zoveel."
In januari moet er meer duidelijkheid komen over de langere termijn. De man uit Oeganda, die is gevlucht omdat hij zijn leven als politiek activist daar niet zeker is, blijft ondertussen hoopvol. "Alles gaat goed, de komende weken zitten we hier uitstekend. Het is nu wachten op de registratie."
Eén ding is zeker: voor de, volgens Meinema 'overweldigende groep vrijwilligers', wordt het nog best even slikken als de mensen straks weggaan. "Je krijgt toch een band met ze."
