Twee jaar cel voor 19-jarige die tieners bedreigde en beroofde in Bilthoven en Bunnik

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Bilthoven - De 19-jarige Z.A. krijgt twee jaar cel opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het plegen van straatroven met anderen in Bilthoven en Bunnik. De tiener uit Bilthoven is verantwoordelijk voor twee gewelddadige straatroven en bedreiging van zijn slachtoffers.
De twee straatroven gebeurden in februari van dit jaar. Op 14 februari werd een jongen aan de Kometenlaan in Bilthoven aangesproken door Z.A. en een medeverdachte. De jongen moest mee naar een portiek, waar hij beroofd werd van zijn telefoon en zijn helm. Ook drukte Z.A. een schroevendraaier tegen zijn keel en snauwde hij hem toe dat hij de toegangscode van zijn mobieltje moest geven.
Het slachtoffer wilde de code niet geven en begon tegen te stribbelen. Hierdoor werd er geworsteld en gaf Z.A. de jongen een kopstoot. "Eigenlijk moet ik je doodmaken, beter ga je hem nu geven", zou Z.A. hebben gedreigd. Het duo waarschuwden hem om niet naar de politie te gaan. "We maken je familie dood en dan ga jij er ook aan", dreigden ze. De doodsbange jongen deed twee weken later uiteindelijk toch aangifte. Hij had Z.A. herkend, omdat hij enige tijd bij hem op school had gezeten.

Opnieuw beroving van tiener

Precies tien dagen later sloeg Z.A. opnieuw toe toen hij met twee anderen een 17-jarige jongen in Bunnik beroofde. Dit gebeurde toen het slachtoffer op de Provincialeweg richting Utrecht fietste. Ook hierbij werd het slachtoffer behoorlijk bedreigd. Z.A. snauwde: "Geef me je kankerspullen", en hield een mes in de richting van zijn slachtoffer. Daarnaast zei Z.A. tegen de tiener dat hij maar beter kon luisteren, omdat hij anders neergestoken zou worden. Verder dwong hij de 17-jarige jongen om zijn telefoon te ontgrendelen en een van zijn wachtwoorden te geven. Ook zei hij tegen z'n slachtoffer dat als hij nog een keer weg zou rennen, ze hem dood zouden steken. Daarbij mocht de jongen van Z.A. niemand aanspreken en de politie niet bellen.
Na het incident konden de verdachten worden opgespoord met behulp van camerabeelden van het station waar zij eerder die avond uit de trein waren gestapt. Na de beroving gingen ze er rennend en op een fiets vandoor en werden ze opnieuw door de camera's bij het station vastgelegd.

Strafblad Z.A.

De 19-jarige Z.A. is eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten. Daarnaast is de Bilthovenaar op 17 januari van dit jaar ook veroordeeld voor een poging tot doodslag. Dee twee berovingen zijn niet lang na de veroordeling gepleegd en dit gebeurde kort na elkaar. De rechter acht de kans op herhaling groot, mede om die reden vindt de rechtbank een straf van twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar, gepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.