Wakkerendijk verdeeld over succes van wegversmallingen, intussen gaat weer een paaltje omver

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Eemnes - Het is of de duvel er mee speelt: op de dag dat de gemeente Eemnes op de Wakkerendijk weer iets heeft aangepast gaat even later een verkeerspaaltje omver. Op de drukke doorgaande route van de A1 naar Eemnes-Binnen houden de maatregelen tegen hardrijders de buurt en de gemeente nog steeds bezig. Terwijl de ene wegversmalling door direct aanwonenden wordt vervloekt, vinden omwonenden verderop de andere juist heel doeltreffend.
De Wakkerendijk is berucht. De kaarsrechte weg nodigt sommige weggebruikers uit om het gaspedaal flink in te trappen en al jaren probeert de gemeente daar op aandringen van omwonenden iets aan te doen. Bij de meest recente ingreep werden twee wegversmallingen kort na elkaar aangelegd. De paaltjes die pal tegenover het monumentale Dikke Torentje staan doen hun werk goed, vinden mensen die daar wonen. Ze zeggen dat de snelheid omlaag is gegaan, dat oversteken vanaf hun erf nu veiliger is geworden en dat de eerdere geluidsoverlast van een rammelende brandput nu verleden tijd is.

Lekgereden autobanden

Opmerkelijk genoeg zijn de omwonenden van de andere wegversmalling er juist helemaal niet over te spreken. Zeker vijftien schadegevallen telden buurtgenoten daar, van lekgereden autobanden en een kapotte carterpan tot vernielde paaltjes die de gemeente daarna moest komen herstellen. Twee zwartwitte palen zijn inmiddels vervangen voor flexibele en reflecterende palen met een blauwwitte pijl erop, zodat ze beter te zien zijn. Gisteren werd bovendien de witte wegmarkering uitgebreid met onder meer reflectoren om te waarschuwen voor het obstakel langs de weg.
De wegversmalling is gisteren negen centimeter naar rechts verplaatst.
De wegversmalling is gisteren negen centimeter naar rechts verplaatst. © Ed Alting Siberg
Nog diezelfde avond werd via sociale media en de buurtwhatsapp een foto gedeeld van een geknakte gele paal, die zieltogend tegen de berm ligt. De gemeente heeft geen idee wat daar is gebeurd en ook omwonenden die RTV Utrecht sprak hebben er niets van gemerkt. Enkele Eemnessers vermoeden dat vandalen de rubberen huls omver hebben getrokken en zo hebben achtergelaten. Frank van de Laar, die recht tegenover deze wegversmalling woont, weet haast wel zeker dat een automobilist er overheen heeft gereden.
"Er is altijd een kleine groep wegmisbruikers die denken boven de wet te staan", zegt Van de Laar. "Die rijden op dit soort rechte wegen keihard en gaan ook als een idioot langs deze versmallingen. Voor die mensen heeft zo'n maatregel geen remmend effect. Sterker nog, dan ontstaan er juist levensgevaarlijke situaties." De Eemnesser ziet veel meer in boetes voor hardrijders en ook andere omwonenden vragen zich af waarom de gemeente het handhaven van de snelheid overlaat aan een serie levenloze palen.

'Onvoldoende nagedacht'

De omstreden wegversmalling staat bij Van de Laar en zijn buren pal voor de diepe tuinen. Ze voelen zich niet gehoord bij de eerdere inspraak over het plaatsen van de paaltjes en zouden die het liefst weer zien verdwijnen. "Ik vind dat de gemeente onvoldoende heeft nagedacht", aldus Van de Laar, "en nu zijn ze erg koppig in het erkennen daarvan. De hakken gaan in het zand. Er worden steeds weer ingreepjes gedaan om de situatie naar hun hand te zetten maar klaarblijkelijk lukt dat niet. Gisteren zijn de lijnen op de weg aangepast en dezelfde avond gaat die paal alweer om."
De gemeente zegt dat het geknakte paaltje inmiddels weer rechtop staat en dat ze de situatie nauwlettend in de gaten houdt. "We verwachten dat met het uitvoeren van deze maatregelen de attentie van de weggebruiker op de versmalling sterk verbetert." Omwonenden van de wegversmalling die verderop bij het Dikke Torentje ligt, maken zich intussen zorgen. Het rumoer om de schade aan straatmeubilair en auto's verderop in de straat zou er naar hun idee weleens toe kunnen leiden dat de gemeente straks beide wegversmallingen weghaalt. Volgens hen heeft de gemeente wel degelijk geluisterd en is de maatregel op hun deel van de dijk juist noodzakelijk voor de veiligheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.