Nieuwegein gebruikt riviercruiseschip als noodopvang voor vluchtelingen: 'Niet voor 4 weken, maar juist 4 maanden'

Op schip 'Serena' zal de gemeente Nieuwegein 100 vluchtelingen gaan opvangen
Op schip 'Serena' zal de gemeente Nieuwegein 100 vluchtelingen gaan opvangen © Gemeente Nieuwegein
Nieuwegein - Nieuwegein wil vanaf november vluchtelingen opvangen op een riviercruiseschip. Het gaat om 100 mensen, die er 4 maanden zullen verblijven. "We wilden bewust niet voor korte opvang gaan, je wilt niet de hele tijd met mensen gaan slepen."
Niet in een sporthal, maar op een klein cruiseschip met al bestaande losse kamers. Dat is volgens de gemeente Nieuwegein de beste optie voor een crisisnoodopvang. Voor de zomer al kwam dat plan naar buiten, maar 'pas' op 1 november zal het schip aanmeren in de wijk Merwestein, tegenover middelbare school het Cals College.

Geen minderjarigen of 'veiligelanders'

Locoburgemeester Marieke Schouten weet dat er vast ook tegengeluiden zullen komen. "Maar ik weet dat ik op Nieuwegeiners kan bouwen. Wij zetten onze schouders eronder en gaan deze mensen gewoon helpen."
Opvangschip komt bewust 4 maanden naar Nieuwegein: 'Geeft vluchtelingen meer rust'
Vanwege de locatie op het water zullen er geen minderjarigen op het schip gaan wonen, dat is beleid van het COA. Ook zogenoemde 'veiligelanders' zullen het schip niet betreden. Wie er daar dan wél opgevangen gaan worden? Een medewerker van het COA gokt dat het vooral alleenstaande mannen zullen worden die eerst in Ter Apel verbleven, maar een veilige andere plek nodig hebben.

Is de komst van de opvang niet aan de late kant?

Een hele zomer moest eroverheen gaan voordat het plan voor het Nieuwegeinse opvangschip rond kon komen. En ja, dat kun je laat noemen, weet ook Niek Wolters, afdelingshoofd Maatschappelijke Ontwikkeling bij de gemeente Nieuwegein.

"Maar beter laat dan nooit. En we wilden ook niet stiekem gaan doen over de opvang. Het is niet niks, en we wilden niet dat inwoners dachten: huh, gaat dit nou inééns gebeuren? Nu hebben mensen nog maanden de tijd om mee te denken hoe we dit het beste gaan inrichten."

Waar in bijvoorbeeld Wijk bij Duurstede vluchtelingen een maand verblijven, zal dat in Nieuwegein verviervoudigd zijn. Locoburgemeester Schouten hoopt dat omwonenden daar begrip voor hebben. "Dat gesleep met mensen vinden wij onmenselijk. Daarnaast hopen we dat opvang op een schip niet voor veel overlast gaat zorgen. Mensen hebben daar namelijk een eigen kamer - in plaats van dat ze op veldbedjes liggen. En we gaan samen met de Veiligheidsregio nadenken over goede dagbesteding."
Als er toch overlast komt, zullen we gaan handhaven
Locoburgemeester Marieke Schouten
Het Cals College had overigens helemaal geen bezwaren tegen de komst van het schip, benadrukt ze. "Als ze die wel hadden gehad, zouden we het schip daar natuurlijk niet laten aanmeren. Nee, ze zien het daar juist als een kans voor leerlingen om de asielproblematiek van dichtbij mee te maken."

Verlengen van het schip?

Schouten rekent niet op overlast, maar laat weten dat er wordt ingegrepen als dit toch gebeurt. "We zullen gaan handhaven. Het COA heeft ook huisregels die nagevolgd moeten worden. Inwoners zullen in ieder geval een aanspreekpunt hebben waar ze hun zorgen kunnen uiten."
Het bewuste schip is sowieso beschikbaar van 1 november tot 1 maart. Mocht er tegen die tijd nog steeds sprake zijn van een nationale crisis, overweegt het college die periode te verlengen. Althans, onder twee voorwaarden: dat het Rijk nog steeds een beroep doet op gemeenten voor crisisnoodopvang én dat de ervaringen met het opvangschip positief zijn.

Inwoners op de hoogte

Omwonenden, sportverenigingen en andere organisaties uit de wijk Merwestein - waar het opvangschip komt te liggen - zijn op de hoogte gebracht. Hoewel dit plan er wel lijkt te komen, wordt het definitieve besluit pas genomen in oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.