Derde verdachte roofmoord Lunetten blijft ontkennen en weigert psychisch onderzoek

© Koen Laureij
Utrecht - De derde verdachte van de roofmoord op Utrechter Yuval Accos blijft bij hoog en laag volhouden dat hij niets met de zaak te maken heeft. Ook zou hij niets te maken hebben met een inbraak bij Grieks restaurant Aphrodite in Lunetten, eerder in de nacht van 12 op 13 april van dit jaar met dezelfde medeverdachten.
De 29-jarige Amersfoorter Younes B. verscheen vanwege de verdenkingen vanochtend voor het eerst voor de rechter in een voorbereidende openbare zitting. Hij herhaalde dat hij niet mee wil werken aan een onderzoek door een psycholoog en psychiater. Verder wil hij geen enkele verklaring afleggen over de verdenkingen.
Tijdens de zitting in de Utrechtse rechtbank werd vanochtend ook duidelijk dat het slachtoffer op een later tijdstip is overleden dan eerder werd aangenomen.

Alibi

Volgens zijn advocaat heeft B. een alibi. Hij zou zich een kwartier voor de gewelddadige dood van Accos een paar straten verderop hebben bevonden. Vanaf die plek aan de Elzas is het tien minuten lopen naar het appartement van het slachtoffer aan de Karpaten. Omdat B. door lachgasgebruik slecht ter been was, zou hij dat volgens zijn advocaat nooit hebben gered.
Ook zou hij op dat moment nog telefonisch contact hebben gehad met een kennis in Kanaleneiland, die hij vroeg om hem op te komen halen.
Zijn advocaat vroeg de rechtbank om haar cliënt wegens onvoldoende bewijs in afwachting van het proces vrij te laten, maar die besliste dat B. vast blijft zitten. De verdenkingen zijn te ernstig en alle feiten zijn bij elkaar opgeteld te belastend, stelde de rechtbank. Naast camerabeelden heeft onder meer ook onderzoek van zijn telefoon belastende informatie opgeleverd.

Tijdstip overlijden

Het Openbaar Ministerie heeft het vermoedelijke tijdstip van overlijden van het slachtoffer bijgesteld na onderzoek van diens computer. Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat hij in de zeer vroege ochtend van 13 april is overleden, maar waarschijnlijk was hij rond 08.00 uur nog in leven.
De van oorsprong uit Israel afkomstige Accos sprak en schreef Hebreeuws. Om 07.45 uur werden er op de computer een aantal zoekslagen in het Hebreeuws uitgevoerd en een half uurtje later werd er een document in die taal geopend.

Dna op touw

Op een stuk touw waarmee het slachtoffer was vastgebonden, is in een zogenoemd dna-mengprofiel van verschillende personen ook dna van Younes B. aangetroffen. Volgens zijn advocaat zat het dna van B. alleen op het uiteinde van het touw en is dat waarschijnlijk overgedragen door een van de medeverdachten met wie hij die nacht contact had gehad.
Als hij het slachtoffer er mee zou hebben vastgebonden zou het over het hele touw verspreid moeten zitten, stelde de raadsvrouw.

Ernstige verdenkingen

Volgens de officier van justitie was het slachtoffer niet alleen met touw vastgebonden, maar ook met bretels en zijn trui. Ook het alibi van verdachte is volgens de officier niet sluitend. Hij was die nacht in het gezelschap van zijn medeverdachten. Hij zou op camerabeelden met zijn twee medeverdachten te zien zijn, als ze om 09.00 uur met de creditcard van het slachtoffer proberen te pinnen bij winkelcentrum Smaragdplein.
Ook zou hij zijn herkend op bewakingsbeelden die gemaakt zijn bij het restaurant waar volgens OM eerder die nacht werd ingebroken door het drietal. Daarbij werden een geldbedrag en twee flessen wijn buitgemaakt.

Zwijgen

De drie verdachten hebben tot nu toe weinig tot niets over de verdenkingen willen zeggen en beroepen zich op hun zwijgrecht. Naast Younes B. was ook verdachte Bruno S. (52) vandaag in de rechtszaal aanwezig. De Utrechter zal binnenkort ter observatie in het Pieter Baan Centrum worden opgenomen.
Zijn plaatsgenoot Pascal G. (41) is daar onlangs al geobserveerd. Het OM wil weten weten welke rol drugsverslaving en eventuele stoornissen hebben gespeeld bij het extreme geweld dat tegen het slachtoffer werd gebruikt.

Weigering

De officier van justitie vroeg de rechtbank om ook de derde verdachte Youness B. te laten observeren in het PBC, omdat hij weigert om mee te werken aan een onderzoek door een psycholoog in de gevangenis. B. heeft een flink strafblad en wil meer weten over zijn geestestoestand om herhaling in de toekomst te voorkomen.
De Amersfoorter zegt dat hij dat niet wil, omdat hij niets met de verdenkingen te maken heeft. De rechtbank vindt het nog te vroeg om B. naar het PBC te sturen en wil eerst weten wat de psychoog over de weigering zegt.

Hoe verder?

Het OM verwacht dat het onderzoek naar de dood van Yuval Accos half oktober klaar is. Op 28 november is er een regiezitting, waarbij wordt besproken hoe het verder gaat. De verdediging kan dan om aanvullend onderzoek vragen.
De zaak tegen de drie verdachten zal waarschijnlijk op zijn vroegst begin volgend jaar worden afgehandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.