Complexe brand in congrescentrum Nieuwegein pas diep in de nacht onder controle

Nieuwegein - De brandweer is nog urenlang bezig geweest met de zeer grote brand in het NBC Congrescentrum aan de Blokhoeve in Nieuwegein. De Veiligheidsregio Utrecht gaf rond 02.40 uur het sein brand meester.
De brand brak woensdag iets voor 14.40 uur uit. Het congrescentrum werd direct ontruimd. Ongeveer vierhonderd mensen moesten het pand verlaten. In het gebouw was een bijeenkomst van Vilans, een kennisorganisatie voor de zorg. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden werden opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden.
De brand ontstond bij werkzaamheden aan het dak. Dakdekkers alarmeerden zelf de brandweer, meldde de Veiligheidsregio.
Vanwege de grootte van de brand werden zeker twintig voertuigen opgeroepen. Ook werd een ambulance gebeld nadat een persoon rook had ingeademd.
Aan het eind van de middag liet de Veiligheidsregio Utrecht weten dat de brandweer bezig was om een stoplijn te maken zodat het vuur niet over zou slaan naar andere delen van het pand.
De brand zat voornamelijk in de spouwmuur en het dak, waardoor het voor brandweerlieden moeilijk was om bij de kern van de brand te komen. In de muren zijn gaten gemaakt om het vuur te blussen. Ook zijn gevelplaten verwijderd zodat de brandweer het vuur goed kon afblussen.
Pas diep in de nacht werd het sein brand meester gegeven.
© R3né
© R3né
Het pand is ontruimd.
Het pand is ontruimd. © Menno Bausch

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.